Η Μέρκελ θέλει να βάλει “λουρί” στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη

Η Μέρκελ θέλει να βάλει “λουρί” στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη

Να ελέγξει και να κατευθύνει το κινεζικό χρήμα που επενδύει στην Ευρώπη θέλει και η Άγκελα Μέρκελ, συμπαρατασσόμενη με τον Εμμάνουελ Μακρόν, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου και ανακοπής της εκροής τεχνολογικού κεφαλαίου και παρεμπόδισης της βιομηχανικής κατασκοπείας.

Η Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε προειδοποίηση κατά του «οικονομικού επεκτατισμού της Κίνας», η οποία θεωρεί την Ευρώπη μια «ασιατική χερσόνησο», ενώ φάνηκε ανοικτή σε ένα ευρωπαϊκό βέτο σε ορισμένες επενδύσεις, όπως είχε προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η μεγάλη παράδοση της Κίνας είναι να αντιμετωπίζει τα θέματα σε μακρές ιστορικές περιόδους. Ειδωμένη από το Πεκίνο, η Ευρώπη είναι μάλλον μια ασιατική χερσόνησος», δήλωσε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξη της στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Ground zero για τον πόλεμο ΗΠΑ-Γερμανίας με την Κίνα το Νταβός

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που αναδύεται το θέμα, καθώς τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο προκάτοχος του Εμμάνουελ Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ, έχουν λάβει σαφείς αποστάσεις από την Κίνα και τον οικονομικό σχεδιασμό της, απέχοντας μάλιστα από το World Economic Forum στο οποίο κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ.

Η Γερμανία έχει κατ επανάληψη μπλοκάρει εξαγορές γερμανικών εταιριών από κινεζικές επικαλούμενη λόγους εθνικού συμφέροντος και άμυνας, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρίες αυτές προμηθεύουν τεχνολογία τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η καγκελάριος παραδέχεται ωστόσο πως «κομμάτια της γερμανικής οικονομίας εξαρτώνται από την Κίνα», εξ ου και οι προσπάθειες του Βερολίνου να διεξαγάγει διάλογο μ’ αυτόν τον αναπόφευκτο εμπορικό εταίρο ώστε να φθάσουμε σε «μια αρμονική ανάπτυξη προς το συμφέρον όλων».

Το Βερολίνο εκφράζει ανησυχία για την «όρεξη» που δείχνουν οι Κινέζοι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το 2016, η Γερμανία και η Ε.Ε. είχαν απλώς διαπιστώσει, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε γι’ αυτό, τη μεταφορά τεχνολογιών «made in Germany» κατά την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από τη γιγάντια κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Midea έναντι 4,6 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό η Γερμανία υποστήριξε διακριτικά την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας, που έχει στόχο να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον έλεγχο των ξένων εξαγορών στην Ε.Ε., ώστε να προστατεύουν τους στρατηγικούς τομείς.

Όμως η ιδέα αντιμετώπισε αντιστάσεις τους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα από την πλευρά της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, που φοβούνται μήπως ένα τέτοιο μέτρο εμποδίσει τις ξένες επενδύσεις στις χώρες τους.

«Η Ευρώπη οφείλει να εργαστεί ακατάπαυστα για να υπερασπιστεί την επιρροή της και θα πρέπει κυρίως να μιλάει με μία φωνή απέναντι στην Κίνα»

δήλωσε επίσης η καγκελάριος.

Επικαλούμενη το παράδειγμα των πρόσφατων γερμανικών επενδύσεων στους μικροεπεξεργαστές, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι,

«εάν χώρες, όπως η Κίνα, θέλουν απλώς να αγοράσουν αυτό που δημιουργείται χάρη σε σημαντικές επιδοτήσεις, τότε οφείλουμε να αντιδράσουμε».