Χάθηκε η μάχη της φοροδιαφυγής, δεν αποδίδουν καρπούς οι λίστες

Χάθηκε η μάχη της φοροδιαφυγής, δεν αποδίδουν καρπούς οι λίστες

Κατώτερα των προσδοκιών είναι τα έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής μέσω των στοιχείων που έχει συλλέξει το ελληνικό Δημόσιο από τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και από τα στοιχεία εμβασμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής έχουν βεβαιωθεί πρόσθετα πρόστιμα 693 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί συνολικά 87,5 εκατ. Όπως προκύπτει η ανάκττηση φορολογικών εσόδων είναι πολύ δυσκολότερη απ ότι αρχικά υπολόγιζε η κυβέρνηση, η αξιοποίηση των στοιχείων αποδεικνύεται προβληματική και ο μεγάλος ντόρος βοήθησε τους φοροφυγάδες να λάβουν μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο κοινοβούλιο η αρμόδια για τα φορολογικά έσοδα υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, από τα 2.000 και πλέον ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, επαρκή δεδομένα στοιχεία για να εκδοθεί εντολή ελέγχου υπάρχουν έως σήμερα μόλις για 531 υποθέσεις. Μάλιστα, από αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 219.

Διαφήμιση

Από τους ελέγχους έχουν βεβαιωθεί συνολικά 264 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετων φόρων και προστίμων από τα οποία έχουν εισπραχθεί μόνο 43,4 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς, καθώς από τις διασταυρώσεις προέκυψαν ευρήματα και ξεκίνησε ο έλεγχος σε 242, υποθέσεις από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί μόνο 14 και το δημόσιο έχει εισπράξει μόλις 137.000 ευρώ.

Τέλος από τη λίστα των εμβασμάτων έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε 231 υποθέσεις. Προς το παρόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 415 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 44 εκατ.