Στο δυσθεώρητο ποσό των 8 δισ. δολαρίων αποτιμά η εταιρία cyber risk Cyene το συνολικό κόστος των δυο τελευταίων επιθέσεων παγκόσμιας κλίμακας με τα ransomware και την παραλλαγή του petya.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Cyene, το ransomware έπληξε πάνω από 60 χώρες και είναι γνωστό ως petya, προκαλώντας προβλήματα σε λιμάνια από το Μουμπάι ως το Λος Άντζελες και παύσεις λειτουργίας σε εργοστάσια. Ο ιός, τον οποίο ερευνητές κυβερνοασφαλείας αποκαλούν GoldenEye ή Petya, άρχισε να εξαπλώνεται την Τρίτη από την Ουκρανία. Μόλυνε υπολογιστές επισκεπτών σε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα και υπολογιστές που κατέβαζαν μολυσμένα updates ενός δημοφιλούς πακέτου διαχείρισης φορολογικών θεμάτων, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία και ειδικούς κυβερνοασφαλείας. Επίσης, προκάλεσε προβλήματα στη ναυτιλιακή A.P. Moller- Maersk, τη FedEx και άλλες εταιρείες.
Πριν από αυτόν είχε προηγηθεί ο WannaCry που εξαπλώθηκε σε 150 χώρες πλήττοντας ακόμα και το βρετανικό σύστημα Υγείας, τα φανάρια στην Κίνα και εταιρίες ενέργειας και πετρελαίου. Η επίθεση αποδόθηκε σε hackers που δρουν για λογαριασμό της Βορείου Κορέας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο τελεσίδικα.
«Όταν τα συστήματα δεν λειτουργούν και δεν μπορούν να φέρουν έσοδα, αυτό προσελκύει την προσοχή των στελεχών και των μελών του συμβουλίου» είπε ο Τζορτζ Κουρτζ, διευθύνων σύμβουλος της CrowdStrike, όπως αναφέρει το Reuters. «Αυτό έχει κάνει περισσότερο αντιληπτή την ανάγκη για αντοχές και καλύτερη ασφάλεια στα δίκτυα».
Οι ιοί ransomware κρυπτογραφούν δεδομένα σε υπολογιστές και ζητούν λύτρα για ανάκτησή τους- όπως WannaCry ή ο petya. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως πραγματικός στόχος του δεν ήταν να αποφέρει οικονομικά κέρδη μέσω εκβιασμού, αλλά να προκαλέσει προβλήματα σε συστήματα στην Ουκρανία.