Έκλεισε μετά από μπαράζ διπλωματικών επαφών και παρεμβάσεων και αφού δυο φορές κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα, η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν επί ουδέτερου, γερμανικού, εδάφους στο Αμβούργο.
Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόβου των G 20 στο Αμβούργο της Γερμανίας στις 7-8 Ιουλίου, αλλά δεν έχει προγραμματισθεί καμία ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αυτό σημαίνει ότι η επαφή τους θα είναι ανεπίσημη και μικρής διάρκειας, χωρίς όμως να αποκλείεται η ατζέντα να αλλάξει επί τόπου με πρωτοβουλία των δυο ηγετών.
«Θα συναντηθούν σε κάθε περίπτωση εκεί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουλίου, αλλά προς το παρόν δεν έχει προγραμματισθεί καμία ξεχωριστή συνάντηση»,
δήλωσε ο κ. Πεσκόφ.
Ο Νταμάρι Πεσόν, απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν ενδεχόμενες υποχωρήσεις της Ρωσίας πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών, είπε:
«Θα ξαναπώ ότι δεν θα ήθελα να σχολιάσω πληροφορίες εφημερίδων, επειδή τα ψήγματα της αξιόπιστης πληροφόρησης χάνονται μέσα στον όγκο της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, που δημοσιεύονται αυτή τη στιγμή».
Μέχρι στιγμής οι δυο ηγέτες έχουν συνομιλήσει στο τηλέφωνο, ενώ το υψηλότερο επίπεδο διμερών επαφών ΗΠΑ-Ρωσίας ήταν οι συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Τίλερσον και Λαβρόφ οι οποίοι κατά τις επισκέψεις τους σε Μόσχα και Ουάσιγκτον είχαν επαφές και με τους προέδρους, μεταφέροντας μηνύματα με τη δυνατόν υψηλότερη αξιοπιστία.
Η αμερικανική διπλωματία καθυστέρησε τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον βλάντιμιρ Πούτιν όσο αυτό ήταν δυνατόν, φτάνοντας στους 6 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος και τον Τραμπ και να παγιώσει καταστάσεις.
Η υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης αστις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ είναι το μείζον θέμα που έχει οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο μεταψυχροπολεμικό επίπεδο με τον Μπαράκ Ομπάμα να απελαύνει μέχρι Ρώσους διπλωμάτες με κατηγορίες για κατασκοπεία.
Σε αυτό το βωμό καήκε η πρόθεση επαναπροσέγγμε τη Ρωσία που είχε εκδηλώσει προεκλογικά και κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ. Πολλοί στενοί του συνεργάτες κάηκαν από αποκαλύψεις για παράτυπες επαφές με Ρώσους και για προσπάθεια επηρεασμού του προέδρου, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικ Φλυν.