Ράλι λόγω αποθεμάτων στο πετρέλαιο

Ράλι λόγω αποθεμάτων στο πετρέλαιο

Με ράλι στα υψηλά δυο εβδομάδων αντέδρασαν οι τιμές του πετρελαίου στην ανακοίνωση της καμψης των αμερικανικών αποθεμάτων την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες και δίνοντας ανάσα στις χώρες του ΟΠΕΚ που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της παράτασης της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής.

Τα συμβόλαια του αργού τύπου crude υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε 10 μήνες την περασμένη εβδομάδα, αλλά εκτοτε ανέκαμψαν πάνω από 7%, διαμορφώνοντας το ισχυρότερο ανοδικό momentum από τον Απρίλιο.

Το Brent σημειώνει κέρδη 33 σεντ στα 47,64 δολ. το βαρέλι στις έχοντας αγγίξει την υψηλότερη τιμή των δύο εβδομάδων κατά 47,83 δολάρια νωρίτερα.

Διαφήμιση

Το Crude West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 32 σεντ στα 45,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατέγραψε ενδοσυνδριακό υψηλό στα $ 45.24, επίσης το υψηλότερο επίπεδο δυο εβδομάδων.

“Μετά την απότομη πτώση των τιμών πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, πιστεύω ότι ειδικά τα επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια είδαν μια ωραία δυναμική αγορών και η χαμηλότερη παραγωγή αργού ήταν η ώθηση για δράση”,

δήλωσε ο Hans van Cleef, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην ABN Amro.

Τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν την Τετάρτη ότι η εγχώρια παραγωγή αργού μειώθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 9,3 εκατομμύρια bpd την περασμένη εβδομάδα, την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2016.

Ορισμένοι αναλυτές και traders ανέφεραν ότι η μείωση οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες όπως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Τροπική καταιγίδα Cindy στον Κόλπο του Μεξικού και τη συντήρηση στην Αλάσκα.

Οι παγκόσμια προσφορά πετρελαίου παραμένει σε πλεόνασμα παρά τις περικοπές παραγωγής 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Ιανουάριοαπό τον ΟΠΕΚ και τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής από τη Νιγηρία και τη Λιβύη, καθώς και η άνοδος στις γεωτρήσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ, θα επιβραδύνουν την άντληση ακατέργαστων αποθεμάτων.

“Αυτό δημιουργεί κινδύνους ότι η εξομάλυνση των αποθεμάτων δεν θα επιτευχθεί κατά τη λήξη της περικοπής του ΟΠΕΚ τον ερχόμενο Μάρτιο. Αναμένουμε ότι αυτό θα αφήσει τις τιμές συναλλαγών κοντά σε 45 δολάρια (βαρέλι) , Παρατεταμένα αποθέματα μετοχών ή πρόσθετες περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ “

αναφέρει στην έκθεση του ο επενδυτικός οίκος