Η Exin παίρνει με 718 εκατ. το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έκρηξη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Η Exin παίρνει με 718 εκατ. το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έκρηξη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στην ολλανδική Financial Services Holding B.V. συνιδρυτής της οποίας είναι ο Τζον Κάλαμος. Η συναλλαγή προστίθεται στο ομολογιακό του Μυτιληναίου, την εξαγορά των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport και αποτελεί μια ακόμη ένδειξη άρδην βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που καταγράφεται από τη ραγδαία αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Με βάση τη συμφωνία η Εθνική Ασφαλιστική αποτιμάται στα 958 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα πουλώντας το 75% θα λάβει 718 εκατ. και θα διατηρήσει το εναπομείναν 25% των μετοχών.

Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ασφαλιστικής εταιρίας εντάσσεται στο συμφωνηθέν από την αμκ capital action plan της Ενικής Τράπεζας, η οποία στοχεύει στην πώληση των μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

Διαφήμιση

Η Συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στο pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ, αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, ενώ θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να αφοσιωθεί στις κύριες δραστηριότητες της και στην υγιή πιστωτική επέκταση

Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co. International plc, ενεργούν από κοινού ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος ενώ το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα ενεργεί ως νομικός σύμβουλος σε θέματα ελληνικού δικαίου.
Η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει αποκλειστικός φορέας των τραπεζο-ασφαλιστικών υπηρεσιών της ΕΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής από ξένη εταιρία καταγράφεται στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις οι οποίες με πρώτη την εξαγορά των 14 περιφερειακών αεροδρομίων εμφανίζουν ισχυρές τάσεις ανάκαμψης.

Το deal ολοκληρώνεται μερικές ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup που περαιώνει τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και εγκρίνει την καταβολή της δόσης των 8,5 δισ.