Τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα φαίνεται να έχουν οι πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τους εταίρους του στην Ευρωατλαντική Συμμαχία καθώς, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, οι εκτός ΗΠΑ αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,3% το 2017.
Μετά από χρόνια πτώσης, οι στρατιωτικές δαπάνες άρχισαν να αυξάνονται το 2015, αλλά τα μέλη του ΝΑΤΟ δέχονται έντονες πιέσεις τους τελευταίους μήνες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπε, ο οποίος επέκρινε τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι δεν ξόδεψαν αρκετά για την άμυνά τους.
Σε απάντηση της πίεσης του Ντόναλντ Τραμπ οι σύμμαχοι που δεν πληρούν τον στόχο του 2% του ετήσιου ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το ζήτημα βέβαια των αμερικανικών πιέσεων προς τους συμμάχους για αγορές αμυντικού εξοπλισμού είναι διαχρονικό, καθώς από τη συνάντηση της Ουαλίας το 2014 υπήρξε συμφωνία “να προχωρήσουμε προς την κατευθυντήρια γραμμή 2% μέσα σε μια δεκαετία”, δέσμευση που υλοποιείται από το 2015 αλλά με δειλά βήματα και υποτονικό ρυθμό.
[graphiq id=”lrMXS8vb9ml” title=”Αμυντικές δαπάνες ανά χώρα και περιοχή 2015″ width=”700″ height=”595″ url=”https://sw.graphiq.com/w/lrMXS8vb9ml” frozen=”true”]
Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη πριν από μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι οι δαπάνες περνούσαν σε ανοδική τροχιά το 2016 και «το 2017 προβλέπουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ετήσια πραγματική αύξηση κατά 4,3%».
“Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς δαπάνησαν περισσότερα από 46 δις δολάρια για την άμυνα”
Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας αυτής της εβδομάδας είναι η πρώτη συγκέντρωση ανώτερων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ μετά από μια συνάντηση ηγετών τον περασμένο μήνα, όπου Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε δημοσίως κριτική στους συμμάχους κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων του νέου αρχηγείου της συμμαχίας.
Σήμερα, 25 από τους 29 συμμάχους του ΝΑΤΟ σκοπεύουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες φέτος, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, μια κίνηση που θα προσθέσει τη Ρουμανία στον κατάλογο των πέντε συμμάχων (ΗΠΑ, Ουγγαρία, Ελλάδα, Εσθονία και Πολωνία) που επί του παρόντος πληρούν το στόχο του 2%. Την επόμενη χρονιά, η Λιθουανία και η Λετονία αναμένεται επίσης να περάσουν το όριο.
Η κατάταση όμως είναι αρκετά πιο περίπλοκη καθώς στόχος των πιέσεων του Ντόναλντ Τραμπ είναι οι αγορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή Γερμανία και Γαλλία προωθούν κοινό κέντρο προμηθειών για την ΕΕ στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωστρατού, θέλοντας να απορροφήσουν στις δικές τους βιομηχανίες το μεγαλύτερο μέρος των νέων δαπανών για τα επόμενα χρόνια.
[graphiq id=”7I72nSjzITb” title=”NATO: Αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανά χώρα 2016″ width=”700″ height=”827″ url=”https://sw.graphiq.com/w/7I72nSjzITb” frozen=”true”]