Ο Μάτις προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές Τραμπ στην Ευρώπη

Ο Μάτις προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές Τραμπ στην Ευρώπη

Ομιλία με στόχο την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-ΕΕ πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο Γκάρμις – Παρτενκίρχεν της Βαυαρίας, με την ευκαιρία των 70 ετών από το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τζέιμς Μάρις κατήγγειλε τις «ατασθαλίες» του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη τους σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους – μέλους.
Με τον τρόπο αυτό έπραξε ότι ακριβώς αγνόησε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες πριν από λίγες εβδομάδες, όντας ο δεύτερος κορυφαίος υπουργός των ΗΠΑ, μετά τον Ρεξ Τίλερσον που επαναβεβαίωσε την πίστη των ΗΠΑ στην Ευρωατλαντική συμμαχία, ενώ παράλληλα επέμεινε στη αντι-Πούτιν γραμμή.

Ο Τζέιμς Μάτις κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επέλεξε «να αμφισβητήσει την ειρηνική και ασφαλή μεταπολεμική τάξη πραγμάτων».
Αναφερόμενος στα προβλήματα των Ρώσων, πρόσθεσε ότι «ο ηγέτης τους δεν θα βελτιώσει την τύχη τους ούτε θα αναζωπυρώσει την ελπίδα τους μέσω των ατασθαλιών του πέρα από τα ρωσικά σύνορα».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε σε τι ακριβώς αναφερόταν, όμως προφανώς εννοούσε τόσο την απόπειρα να επηρεαστούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε  Ναρκωτικά και θρησκεία: Η δύναμη των Ταλιμπάν, έναντι NATO-ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη στήριξη της χώρας του στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Η δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ «είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση που έδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 9 Ιουνίου, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπήρχε ως τότε.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η στρατηγική Ζάεφ για κύρωση και Δημοψήφισμα

Ο υπουργός, εξάλλου, κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης, αντί να παρακολουθούν τα δημοσιεύματα του Τύπου.
Υπενθύμισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να βοηθά ως το 2020 την επέκταση του ΝΑΤΟ στο ανατολικό μέτωπο απέναντι στη ρωσική απειλή και την αύξηση των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.
[graphiq id=”jvm9WqKAwcZ” title=”NATO: Το προφίλ, τα μέλη, οι αμυντικές δαπάνες” width=”700" height=”611" url=”https://sw.graphiq.com/w/jvm9WqKAwcZ” frozen=”true”]

Διαβάστε  Πολιτική ίσων αποστάσεων και μηνύματα από Στόλεντενμπεργκ για Ελλάδα-Τουρκία

Διαφήμιση