Με περιορισμένες προσδοκίες ανοίγει σήμερα στη Γενεύη ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό την πίεση του ΟΗΕ και του ειδικού διαμεσολαβητή Έσπεν Άιντε, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να χρεώνουν στην Άγκυρα προσπάθεια εκτροχιασμού και στον Άιντε κρυφή ατζέντα, ενώ η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι σύρεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο και με τις πλευρές να επιμένουν στις θέσεις τους τόσο επί του τρόπου διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων όσο και επί της ουσίας του, οι πιθανότητες επίτευξης λύσης είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι η αναδιάταξη της ατζέντας.
Καθοριστικής σημασίας αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.
Με τα νέα δεδομένα, ήδη έως αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.
Ο κ. Κοτζιάς είχε επίσης συνάντηση με τον κ. Άιντε με τον οποίo και συζήτησε για οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.
Μείζον θέμα για την Λευκωσία και την Αθήνα είναι η κατάργηση των εγγυήσεων, που τίθεται ως παράλληλο και ανεξάρτητο ζήτημα με στόχο να αναχθεί σε προαπαιτούμενο, ενώ η Άγκυρα θέλει να το διατηρήσει εκτός συζήτησης.
Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να δεχθεί ούτε εγγυήσεις, ούτε ξένα στρατεύματα, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.
Ενδεχομένως η Τουρκία δια του κ. Τσαβούσογλου να εισηγηθεί τον περιορισμό των εγγυήσεων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και για συγκεκριμένους λόγους, κάτι όμως που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά αλλά ούτε και η ΕΕ. Αυτό που θα μπορούσε να δεχθεί η ελληνική πλευρά, υπό προϋποθέσεις είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάποιων μηνών.
Από τη συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων, θα εξαρτηθεί και η πορεία των συνομιλιών και για τα άλλα θέματα όπως είναι το εδαφικό, η διακυβέρνηση κλπ.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προγραμματίσει για τα μέσα Ιουλίου γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, με την Τουρκία να απειλεί με μέτρα τα οποία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει.
Η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι το ενεργειακό πρόγραμμα δεν πρόκειται να ανατραπεί, όπως και αν εξελιχθεί η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα.