Γερμανία: Η δόση εγκρίθηκε, ο Σόιμπλε στη γωνία

Γερμανία: Η δόση εγκρίθηκε, ο Σόιμπλε στη γωνία

Χωρίς ψηφοφορία εγκρίθηκε από την επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ., καθώς καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν διατύπωσε ενστάσεις. Ωστόσο Αριστερά και Πράσινοι άδραξαν την ευκαιρία για ένα πολιτικό ντεμαράζ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε από τους βουλευτές ότι αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πει την αλήθεια στον γερμανικό λαό. Δηλαδή ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να γίνει περικοπή του.

Αντικρούοντας αυτές τις κατηγορίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο του Ταμείου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, πως όπως και στο παρελθόν η απόφαση του Συμβουλίου θα είναι θετική.
Τέλος, η επιτροπή Προϋπολογισμού υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών να επιτραπεί στην Κύπρο να εξοφλήσει πρόωρα μέρος του δανείου από το ΔΝΤ.

Διαβάστε  Τρομάζει ο σύνθετος PMI στη Γερμανία

Στην πραγματικότητα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κρύφτηκε πίσω από τις διατυπώσεις και την υποτυπώδη συμφωνία συμμετοχής του ΔΝΤ που παραμένει ad hooc και δεν είναι δεσμευτική για το ταμείο. Αν και η συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού ήταν το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το κλίμα που διαμορφώνεται προεκλογικά έχει τη δυναμική να επαναφέρει στο προσκήνιο το ελληνικό ζήτημα και τους χειρισμούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει την έκβαση και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας συζήτησης.

Διαβάστε  Ο οδικός χάρτης με τα θετικά σοκ που θα ξυπνήσουν οικονομία και επενδυτές

Διαφήμιση