Ερχεται κούρσα cyber εξοπλισμών μετά το μπαράζ επιθέσεων hackers

Ερχεται κούρσα cyber εξοπλισμών μετά το μπαράζ επιθέσεων hackers

Αναπόφευκτη είναι πλέον μια κούρσα αμυντικών εξοπλισμών στο cybersecurity τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιχειρηματικό και ιδιωτικό επίπεδο μετά το μπαράζ μεγάλης κλίμακας επιθέσεων hackers με ransomware σε ολόκληρο τον κόσμο που προκάλεσε την παράλυση ολόκληρων πόλεων και έθεσε σε κίνδυνο από το σύστημα Υγείας της Βρετανίας μέχρι τη ροή πετρελαίου της Rosneft και τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.

Η έκταση και οι επιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων διευρύνονται διαρκώς καθώς απόρρητο-πολεμικό software της CIA, της NSA και άλλων υπηρεσιών έχει διαρρεύσει στο internet με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα και επιθετικά εργαλεία οι άνθρωποι του υποκόσμου αλλά και κυβερνήσεις που έχουν πολλά να κερδίσουν από το διεθνή πανικό.

Διαβάστε  Τεράστια cyber επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση, Πούτιν δείχνουν οι αρχές

Η ασφάλεια υπολογιστών, δικτύων και υποδομών από ηλεκτρονικές επιθέσεις καθίσταται πλέον -κοινή συναινέσει- κορυφαία προτεραιότητα, όπως δήλωσαν άλλωστε και οι χώρες του G-7 σε κοινή ανακοίνωσή τους στην τελευταία συνάντηση στη Ρώμη.

Διαφήμιση

Η νέα μεγάλη κυβερνοεπίθεση που ξεκίνησε χθες και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη έχει πλήξει δίκτυα υπολογιστών της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στην Ρωσία, τραπεζών στην Ουκρανία, αλλά και πολυεθνικών εταιριών.

Διαβάστε  Hackers έκλεψαν πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα από τη Dixons

Ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα από χθες, προκαλώντας την ανησυχία των επιχειρήσεων που απέτυχαν ν’ ασφαλίσουν αποτελεσματικά τα δίκτυα τους.

Επιχειρήσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ανέφεραν διακοπές στην λειτουργία τους, ενώ οι δραστηριότητες αρκετών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν πληγεί.

Ο ιός φαίνεται να έπληξε και τον μεγαλύτερο λιμένα υποδοχής εμπορευμάτων στην Ινδία, ενώ οι συνέπειες της επίθεσης σε εταιρείες και κυβερνητικές υποδομές στην ευρύτερη ασιατική περιοχή, φαίνεται να είναι περιορισμένη.

Διαβάστε  Ινδία: Οι Cybercriminals χτυπούν κυρίως τράπεζες

Το ransomware είναι παρόμοιο με αυτόν που είχε πλήξει πάνω από 300.000 υπολογιστές τον περασμένο μήνα, όχι όμως το ίδιο, ενώ η Kaspersky επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα νέο λογισμικό που αν και έχει ομοιότητες με παλαιότερα έχει εντελώς νέες ιδιότητες.

Διαφήμιση