Αν και άπαντες περιμένουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων μέσω του ΟΔΔΗΧ, την πρώτη -επιτυχημένη- απόπειρα έκανε ο όμιλος Μυτιληναίου επιτυγχάνοντας να αντλήσει υπερδιπλάσια κεφάλαια από αυτά που ζητούσε και με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο.
Η υπόθεση όμως του ομολογιακού δανείου που εξέδωσε ο Μυτιληναίος έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον απ αυτό που του αποδίδεται, παρά τα διθυραμβικά κείμενα που γράφονται. Ο όμιλος Μυτιληναίου είναι δοκίμασε τα νερά των αγορών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s, επενδύοντας μάλιστα στη βαριά βιομηχανία.
Υπ αυτό το πρίσμα η άντληση 740,8 εκατ. με επιτόκιο 3,1%, ενώ ζητούνταν 300 εκατ. αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό τεστ των αγορών, αποδεικνύοντας ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό και ότι εκτός από τους day traders και τα επιθετικά funds στην Ελλάδα μπαίνουν και πιο παραδοσιακοί επενδυτές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η διάρθρωση των αντληθέντων κεφαλαίων καθώς τα 410 εκατ. ευρώ από το σύνολο των των 740,8 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκαν για το ομολογιακό της Μυτιληναίος προέρχεται από μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι το ομόλογο του Μυτιληναίου δουλεύει ως μαγνήτης για την προσέλκυση κεφαλαίων που είχαν παγιδευτεί εκτός συστήματος.
Εντυπωσιακή είναι τόσο η μεγάλη υπερκάλυψη όσο και το χαμηλό επιτόκιο στο ομόλογο της Μυτιληναίος ήρθαν σε μία περίοδο που η Ελλάδα σαν χώρα δεν έχει πετύχει ούτε διευθέτηση του χρέους ούτε ποσοτική χαλάρωση. Σύμφωνα με την αγορά το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμη και σε πιο χαμηλά επίπεδα όμως εδώ έπαιξε ρόλο η επιλογή του εκδότη να “ανταμειφθούν” όσοι επέλεξαν να επενδύσουν τα χρήματα τους στον όμιλο Μυτιληναίου.
Τέλος ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο στην περίπτωση του ομολογιακού της Μυτιληναίος είναι ο αριθμός των προσφορών. Πριν από λίγες εβδομάδες το ίδιο έπραξε η ΟΠΑΠ, μια εταιρεία που έχει φυσική παρουσία με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και βομβαρδισμό διαφημίσεων σε όλα τα μέσα. Το σύνολο των προσφορών που συγκέντρωσε ήταν 8.500 ενώ η Μυτιληναίος, που οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να σου προσδιορίσουν το ακριβές αντικείμενο δραστηριοτήτων του ομίλου, κατάφερε να φθάσει τις 10.500 προσφορές.
Στο ίδιο μονοπάτι κινούνται τώρα και τα Ελληνικά Πετρέλαια που ανακοίνωσαν την έκδοση νέου καλυμμένου ομολόγου ύψους 200 εκατ. με την ίδια ανοιχτή διαδικασία.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανεβάζει πιο ψηλά απ’ ό,τι συνήθιζε μέχρι τώρα τη μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους.
Είναι προφανές, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ότι η εταιρεία ετοιμάζεται από τώρα για ενδεχόμενες μελλοντικές αναταράξεις στο διεθνές πετρελαϊκό περιβάλλον, κάτι που όλα τα διυλιστήρια κάνουν σε εποχές κατά τις οποίες η δραστηριότητά τους είναι κερδοφόρα και ευνοϊκή από άποψη περιθωρίων διύλισης.
Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2016 έκλεισε στα 2,8 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει σε αυτά τα επίπεδα από τα 3,2 δισ. ευρώ το 2015. Ο κ. Τσοτσορός έθεσε σαν στόχο στην πενταετία τη μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ και του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50%.