Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές στην Ιταλία, ζητά ευρωπαϊκή βοήθεια

Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές στην Ιταλία, ζητά ευρωπαϊκή βοήθεια

Ενεργοποίηση της Ευρώπης σε πιο άμεση και ουσιαστική βάση στο προσφυγικό ζητά ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς οι ροές έχουν ενταθεί ραγδαία και όλοι οι όσοι διασώζονται οδηγούνται σε ιταλικά λιμάνια, δημιουργώντας έκρυθμες καταστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, ο Ιτλός μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ υπογράμμισε με έμφαση στην Κομισιόν πως είναι πλέον αφόρητο να μεταφέρονται όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στην Μεσόγειο, σε ιταλικά λιμάνια.

Όπως αναφέρει η Σύμφωνα διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η στάση της κυβέρνησης Τζεντιλόνι είναι ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να σώζει τις ζωές των ανθρώπων που κινδυνεύουν να πνιγούν κατά τον διάπλου της Μεσογείου, αλλά η βοήθεια της Ευρώπης δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον μόνον στις επιχειρήσεις διάσωσης στην θάλασσα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Ιταλία πήρε το μάθημά της, δεσμεύεται για τους δημοσιονομικούς στόχους

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην ΕΕ συναντήθηκε πριν από περίπου δυο ώρες με τον επίτροπο αρμόδιο για το μεταναστευτικό Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο και συζήτησε το όλο θέμα. Από την συνάντηση, όπως διαρρέει, προέκυψε ότι το μεταναστευτικό και η κατανομή των βαρών θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Τάλιν, με τη συμμετοχή του Δ. Αβραμόπουλου.

Διαβάστε  Φόβοι τρομοκρατικής επίθεσης στο Βατικανό

Εσπευσμένα επέστρεψε στην Ιταλία από τις ΗΠΑ ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι για να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στα λιμάνια της Ιταλίας πάνω από δέκα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Τύπο, αν δεν υπάρξει μια κάποια λύση, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μερικό ή και ολικό κλείσιμο των λιμένων της χώρας για τις μονάδες των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και της Frontex, ώστε τα πλοία που μεταφέρουν τους μετανάστες να αναγκασθούν να κατευθυνθούν προς λιμάνια άλλων χωρών της Ένωσης.

Διαβάστε  Ανάσα στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου μετά τις δηλώσεις Τρία

Διαφήμιση