ΔΝΤ: Αρνητικό το Trump-effect στην ανάπτυξη των ΗΠΑ

ΔΝΤ: Αρνητικό το Trump-effect στην ανάπτυξη των ΗΠΑ

Νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ανακοίνωσε στο World Economic Outlook το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας μήνυμα ότι οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ υποσκάπτουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Αρνητικά βαρύνει και η πολιτική της Fed η οποία έχει ανοίξει επιθετικό κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια και περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί άμεσες επιπτώσεις από την αλλαγή της πολιτικής της Fed, αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση του κόστους του χρήματος και ο περιορισμός της κίνησής του υποσκάπτουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Διαβάστε  Δυο εβδομάδες... μόνο πήρε η Μέρκελ για να βρει λύση στο προσφυγικό

Παράλληλα, η Fed είχε προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ καθώς περιορίζουν την κατανάλωση και ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες της αμερικανικής κοινωνίας.

[graphiq id=”kM7uwpMf5zL” title=”ΗΠΑ: Τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης” width=”700" height=”532" url=”https://sw.graphiq.com/w/kM7uwpMf5zL” frozen=”true”]

Το ΔΝΤ αναθεωρεί στο 2,1% την αύξηση του ΑΕΠ για το 2017 και το 2018, έναντι της πρότερης εκτίμησης περί ανάπτυξης 2,3% και 2,5%, αντίστοιχα.

Διαβάστε  Πολεμο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και εμπλοκή των ΗΠΑ φοβάται ο Μπέρνι Σάντερς

Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι ο κυβερνητικός στόχος για ανάπτυξη 3% δεν πρόκειται να επιτευχθεί, καθώς η οικονομίας έχει ήδη απορροφήσει τα οφέλη της υψηλής απασχόλησης και της μικρής ανεργίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι η απουσία ουσιωδών λεπτομερειών επί του δημοσιονομικού σχεδίου της κυβέρνησης, καθιστά έωλες τις προσδοκίες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την τόνωση των δαπανών.

Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα