Κυπριακό: Διαπραγματεύσεις χωρίς οδικό χάρτη αλλά με… σχέδιο

Κυπριακό: Διαπραγματεύσεις χωρίς οδικό χάρτη αλλά με… σχέδιο

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από το βράδυ της Τρίτης, οπότε και οργανώθηκε το πρώτο δείπνο στο οποιο υπήρξε πλήρης διαφωνία για τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων, γεγονός που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Η Αθήνα σε συνεργασία με τη Λευκωσία είχε διαμορφώσει μια πρόταση-σχέδιο για την παράκαμψη του αρχικού αδιεξόδου την οποία και κατέθεσε, χωρίς ωστόσο να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας Βασίλης Νέδος, η ελληνική πλευρά κατέθεσε την πρότασή της κατά την πρώτη, πρωινή Συνεδρία της Διάσκεψης, η οποία εστιάζει στην κατάργηση συνθήκης εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων μέσα από ένα μηχανισμός παρακολούθησης της λύσης.

Από την άλλη αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το έγγραφο, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με το οποίο επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα ο ειδικός μεσολαβητής Άιντε, καθώς Αθήνα και Λευκωσία το χαρακτήρισαν μονομερές και αρχικά δόθηκε η αίσθηση ότι αποσύρθηκε αλλά εκ των υστέρων φαίνεται ότι τίθεται δίπλα στην ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε το έγγραφο δεν γίνεται κοινώς αποδεκτό, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί μέρος των συζητήσεων.

Διαβάστε  Σκληρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: "Άγκυρα σταθερότητας" η Ελλάδα

Ο ελληνικός μηχανισμός στόχο έχει να καταγράφει ΄την πορεία υλοποίησης των ήδη υφισταμένων συμφωνιών, θέση που αν περάσει θα καταγράψει την πλήρη έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Άγκυρας για πρόοδο καθώς κρατά παγωμένες όλες τις συμφωνίες.

Η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων επιβεβαιώθηκε και κατά το χθεσινό δείπνο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο Κραν-Μοντανά για τη Διάσκεψη για το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά και στην πρόσκληση που έχει λάβει Ελλάδα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Διαβάστε  Γιούνκερ και Τουσκ θα "ψυχολογήσουν" τον Ερντογάν στη Βάρνα

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να δηλώνουν προτού προσέλθουν στο συνεδριακό κέντρο την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο Κραν-Μοντανά για όσο χρειαστεί και σίγουρα έως τις 7 Ιουλίου.

Αν και ουσιαστική λύση δεν αναμένεται να υπάρξει το πιθανότερο σενάριο είναι να διαμορφωθεί ένας νέος οδικός χάρτης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στα ανοιχτά ζητήματα.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επιχείρησε να θέσει το ζήτημα των εγγυήσεων ως προαπαιτούμενο στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας ότι «τα κακά της Κύπρου οφείλονται ακριβώς στη Συνθήκη Εγγυήσεων», ενώ επισήμανε ιδιαιτέρως τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι πρόνοιες της λύσης θα προσφέρουν πλήρη ασφάλεια και σεβασμό, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο για την εφαρμογή της λύσης.

Διαβάστε  Η Τουρκία ξαναστέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Την απάντηση έλαβε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας ότι, δηλαδή, προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, τα θέματα είναι αλληλένδετα και τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν όλα δεν έχουν συμφωνηθεί.

Πάντως, στο Συνεδριακό Κέντρο υπάρχουν δύο τραπέζια, ένα για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και ένα για τα κεφάλαια που είναι αποκλειστικά Κυπριακής ιδιοκτησίας.

Την Βρετανία εκπροσωπεί ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Τζόναθαν Άλεν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον και ο υφυπουργός για Ευρωπαϊκά θέματα Άλαν Ντάνκαν, επέστρεψαν στο Λονδίνο για μια κρίσιμη ψηφοφορία. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη Διάσκεψη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς.

Διαφήμιση