Cyberattacks: Ποιές χώρες είναι στο στόχαστρο, πόσο κοστίζει

Cyberattacks: Ποιές χώρες είναι στο στόχαστρο, πόσο κοστίζει

Με τις κυβερνοεπιθέσεις σε εκρηκτική αύξηση μετά τη διαρροή εργαλείων από τη CIA και την NSA ο πλανήτης ολόκληρος βιώνει πρωτοφανείς κινδύνους καθώς επικίνδυνο ψηφιακό οπλοστάσιο έχει περάσει στα χέρια hackers, ακτιβιστών, εγκληματιών και αντίπαλων κυβερνήσεων, καθιστώντας το internet πεδίο μάχης και καθημερινών συγκρούσεων.

Οι εταιρίες ασφάλειας καταγράφουν διαρκώς νέες εφαρμογές, νέους τρόπους και πρακτικές επιθέσεων, ξεκινώντας από τις επιθέσεις που “ρίχνουν” τα sites, τις αποκαλούμενες DDOS attacks, για τις οποίες εργαλείο της CIA που διακινείται πλέον ελεύθερα χρησιμοποιεί εκατομμύρια συσκευές ανυποψίαστων πολιτών από το Internet of Things (IoT).

Τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο ήρθαν οι -γνωστές από καιρό- απαγωγές υπολογιστών για λύτρα, με λογισμικό ransomware ιδιαίτερα μετά την υποκλοπή εργαλείων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Και το site της Honda στο στόχαστρο Τούρκων Hackers που ζητούν την απέλαση των 8

Με τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνεται και τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη Βόρειο Κορέα να γίνεται ολοένα και πιο άκαμπτη, η προοπτική επιθέσεων χωρίς αίμα και δυνατότητα αντικειμενικού καταλογισμού είναι ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση πιέσεων.

Σύμφωνα με ένα infographic που αναπτύχθηκε από την Comparitech, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εκπληκτικά υψηλά επίπεδα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο:

Οι ΗΠΑ είναι η πιο στοχευμένη χώρα στον κόσμο για την επίθεση κυκλοφορίας εφαρμογών ιστού (66%) και την ηλεκτρονική κατασκοπεία (54%).

Το μέσο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στις ΗΠΑ είναι 17,36 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα. Το 21% όλων των επιθέσεων DDoS προέρχονται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ υπέστησαν το 47% των παγκόσμιων παραβιάσεων δεδομένων το περασμένο έτος.

Διαβάστε  Επίθεση hackers στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στη Ρωσία

Ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην διαθέτουν ομοσπονδιακό νόμο περί ασφάλειας του κυβερνοχώρου για όλα τα κράτη που θα ακολουθήσουν, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιδρούν με την παραγωγή και την αναδιατύπωση της νομοθεσίας για να προσθέσουν έναν αυξανόμενο κατάλογο συνεχώς μεταβαλλόμενων κανονισμών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Μεταξύ αυτής της νέας νομοθεσίας υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις για τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προτάθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS).

Καθώς ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εξακολουθεί να αυξάνεται, οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να προστατεύσουν τα συστήματά τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και κατάχρηση δεδομένων. Αλλά η πρόκληση της ανάγκης συμμόρφωσης με πολλούς κανονισμούς για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (κρατικό, βιομηχανικό και διεθνές) είναι σημαντική. Για έναν οργανισμό που διαπραγματεύεται σε εθνικό ή ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απαιτήσεις συμμόρφωσης είναι σημαντικές.

Διαβάστε  Hackers έκλεψαν πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα από τη Dixons

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.