Χρωστάμε 217 τρισ. στους… εξωγήινους

Χρωστάμε 217 τρισ. στους… εξωγήινους

Στο δυσθεώρητο επίπεδο των 217 τρισ. δολαρίων εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), το οποίο προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στις προοπτικές της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το συγκεκριμένο ποσό ισούται με το 327% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με την αύξηση να οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην ενίσχυση του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων χωρών. Ενδεικτικά, στις αναπτυσσόμενες χώρες το συνολικό χρέος -ιδιωτικό και δημόσιο- αυξήθηκε κατά 3 τρισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 56 τρισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους προέρχεται από την Κίνα, η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 2 τρισ. δολάρια στα 33 τρισ. δολάρια.

Διαβάστε  Η κυβέρνηση στην "τέλεια καταιγίδα", αυτός είναι ο οδικός χάρτης εξόδου

Οι αναπτυγμένες οικονομίες, αντίθετα, συνέχισαν την απομόχλευση, περιορίζοντας το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος κατά 2 τρισ. ευρώ.
«Το αυξημένο χρέος δύναται να δημιουργήσει εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» ανέφερε, στην έκθεσή του, το IIF.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η άνοδος του χρέους έχει αρχίσει να καθίσταται ορατή στις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας διάφορων χωρών, όπως η Κίνα και ο Καναδάς» καταλήγει το Ινστιτούτο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Μάχη για τα κλειδιά της οικονομίας και των τραπεζών

Διαφήμιση