Αλβανία: Σαρωτική νίκη Σοσιαλιστών-Ράμα στις εκλογές

Αλβανία: Σαρωτική νίκη Σοσιαλιστών-Ράμα στις εκλογές

Απόλυτη πολιική κυριαρχία απέδειξε ότι διαθέτει έναντι των αντιπάλων του ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επιτυγχάνοντας κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, καθώς με καταμετρημένες το 95% των ψήφων, εξασφαλίζει 74 βουλευτές.Μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν όμως η αποχή που ανήλθε στο 55%.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Σοσιαλιστές κερδίζουν τις 74 από τις συνολικά 140 έδρες του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, γεγονός που επιτρέπει στον σοσιαλιστή ηγέτη να μην χρειαστεί την συνεργασία και άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Δεύτερο αναδεικνύεται το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας με 43 έδρες, έχοντας σημειώσει αισθητή πτώση και τρίτο το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, που παρά την σφοδρή πίεση προεκλογικά από τους Σοσιαλιστές, όχι μόνο άντεξε, άλλα αύξησε σε 19 έδρες την δύναμή του στο νέο κοινοβούλιο. Επικεφαλής του κόμματος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αναλαμβάνει αρχηγός του κράτους τον Ιούλιο.

Διαφήμιση

Το κοινοβουλευτικό τοπίο συμπληρώνουν το κόμμα PDIU των Τσάμηδων που υπέστη απώλεια δυνάμεων, καθώς εξέλεξε 3 βουλευτές, ενώ στην προηγούμενη βουλή είχε 5 και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με έναν βουλευτή.

Στη νέα βουλή θα υπάρχουν 5 Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές, που εξελέγησαν με τις λίστες των τριών μεγάλων αλβανικών κομμάτων.

Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέχτηκαν ο Αντρας Μαρτος (Αυλώνα), ο Αναστάς Αγγέλι (Ελβασάν) και η Βασιλική Χύση (Τίρανα), με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στον Αυλώνα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγελής Ντούλες, ενώ ο Βαγγελής Ταβος εξελέγη στην Δρόπολη με το ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης.

Παρά τις καταγγελίες για κρούσματα εξαγοράς ψήφων και απειλές, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, άλλα και της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, δήλωσαν ότι αυτά ουδόλως επηρέασαν την ψηφοφορία και ότι οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά.
[graphiq id=”23I8LL7DgMJ” title=”Αλβανία: Ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ” width=”700" height=”474" url=”https://sw.graphiq.com/w/23I8LL7DgMJ” frozen=”true”]