Τρομο-hackers γονατίζουν τον πλανήτη: Επίθεση και σε πυρηνικά εργοστάσια

Τρομο-hackers γονατίζουν τον πλανήτη: Επίθεση και σε πυρηνικά εργοστάσια

Παγκόσμιας κλίμακας κυβερνοεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες πλήττοντας κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, υποδομές ακόμα και εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν πλέον πιο έντονες ενδείξεις συνεργασίας του Ισλαμικού Κράτους με τη Βόρειο Κορέα, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να εξιχνιάσει την πηγή και να αποδώσει ευθύνες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η έκταση της επίθεσης και το λογισμικό που χρησιμοποιείται δείχνει να προσεγγίζει τις πρακτικές της επίθεσης με το κλεμμένο ransomware της CIA, WannaCry, μόνο που η κλίμακα και η σφοδρότητα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί πλέον η αδιαφορεί των δραστών για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή, καθώς πλήττεται ακόμα και το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ, το οποίο είναι αναγκασμένο να μετρά τη θερμοκρασία και τη ραδιενέργεια με παλαιάς τεχνολογίας χειροκίνητα όργανα καθώς οι ηλεκτρονική βασισμένοι σε windows αισθητήρες του έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τον ιό που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Kaspersky ανακοίνωσε όμως ότι το ransomware που χρησιμοποιήθηκε εμφανίζεται για πρώτη φορά παρά την ομοιότητα με το λογισμικό Petya που εντόπισαν άλλες εταιρίες και οι αρχές.

Διαβάστε  Επίθεση hackers στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στη Ρωσία

Κυβερνητικά δίκτυα να έχουν πληγεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία μέχρι τη Βρετανία και τη Δανία, ενώ τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και υποδομές στις ΗΠΑ. Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επανεμφανίστηκε και πάλι το κακόβουλο λογισμικό Petya, ransomware που χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν.

Σύμφωνα με το MELANI, το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, περισσότερο έχουν πληγεί από τον ιό αυτό η Ουκρανία, η Ρωσία, η Μ. Βρετανία και η Ινδία. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχουν δεχτεί επίθεση και ελβετικές εταιρείες.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε πρώτη ότι δέχθηκε ισχυρή επίθεση από χάκερς. Στην ανακοίνωση της η ρωσική εταιρεία αναφέρει ότι ενημέρωσε τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα η επίθεση να μην σχετίζεται με την δικαστική διένεξη που έχει με την πετρελαϊκή εταιρεία AFK «Sistema». Νωρίτερα η Rosneft είχε ζητήσει από τις διωκτικές αρχές να ερευνήσουν το θέμα της καταχώρησης πλαστής εξουσιοδότησης από το δικαστήριο, που δήθεν κατατέθηκε εξ ονόματος της Rosneft και της Basneft, με την οποία ζητούσαν την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς προς την AFK “Sistema”.

Διαβάστε  Τεράστια cyber επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση, Πούτιν δείχνουν οι αρχές

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η Moller-Maersk, η οποία εδρεύει στη Δανία, ανακοίνωσε αργότερα ότι δέχτηκε cyberattack με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σύστημα πληροφορικής της.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η βλάβη προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί τα συστήματά της σε πολλές περιοχές όπου διατηρεί γραφεία.

Στην Ουκρανία, το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το μετρό του Κιέβου, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν στόχοι κυβερνοεπίθεσης. Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Πάβλο Ροζένκο δήλωσε ότι το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει και δημοσιοποίησε στο Twitter τη φωτογραφία οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή που προβάλλει μήνυμα σφάλματος.

Διαβάστε  Διπλή επίθεση Ρώσων hackers στη Γερμανία, στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι κυβερνοεπίθεση είχε στόχο ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.
Εξαιτίας της επίθεσης, οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα και οι ουκρανικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουν στους πελάτες τους.

Η η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, η βρετανική WPP, ανακοίνωσε και αυτή ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι εξετάζει την κατάσταση, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, παρόμοια επίθεση αναφέρθηκε επίσης στη γαλλική βιομηχανία Saint-Gobain. Η φαρμακευτική εταιρεία Merck, έγινε το πρώτο θύμα στις ΗΠΑ.

[graphiq id=”eeUnaTFaHpb” title=”Οι πιο κοινοί τύποι κυβερνοεπιθέσεων” width=”700" height=”510" url=”https://sw.graphiq.com/w/eeUnaTFaHpb” frozen=”true”]

Διαφήμιση