Μπροστά σε πολιτική θύελλα η Βραζιλία: Για δωροδοκία κατηγορείται ο πρόεδρος

Μπροστά σε πολιτική θύελλα η Βραζιλία: Για δωροδοκία κατηγορείται ο πρόεδρος

Βαρύ κατηγορητήριο για δωροδοκία αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην αποπομπή της προκατόχου του, Ντίλμα Ρούσεφ, με κατηγορίες για διαφθορά.

Ο Χοντρίγκο Ζανό παρέδωσε το κατηγορητήριο σε έγγραφο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βραζιλίας, το κατώτερο τμήμα του Κογκρέσου θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε ειδικό δικαστήριο να κρίνει έναν εν ενεργεία πρόεδρο.

Οι βουλευτές της συμμαχίας του Τέμερ πιστεύουν ότι έχουν αρκετές ψήφους να εμποδίσουν την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει το θέμα σε δίκη.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε κατά της Ντίλμα Ρούσεφ της οποίας αντιπρόεδρος ήταν ο Τεμέρ στο πλαίσιο κυβέρνησης συνεργασίας.

Η οικονομία της Βραζιλίας είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και η σταθερότητά της εξαρτάται σε μεγάλο από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση καθώς και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου.

Πιέσεις δέχεται το νόμισμα της χώρας καθώς ξένοι επενδυτές περιορίζουν θέσεις λόγω της διαφαινόμενης πολιτικής αποσταθεροποίησης υποχωρώντας κατά 1,8% απέναντι στο δολάριο. Με κέρδη 1,8% έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας το χρηματιστήριο της Βραζιλίας στον απόηχο δημοσκοπήσεων για τις εκλογές του 2018 αλλά και λόγω της υποχώρησης του ρεάλ.