Ακυβέρνητη η Ρουμανία, αναζητά πρωθυπουργό

Ακυβέρνητη η Ρουμανία, αναζητά πρωθυπουργό

Αντιμέτωπη με το φάσμα της ακυβερνησίας είναι η Ρουμανία καθώς η κρίση ηγεσίας στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα που προκάλεσε η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, οδήγησε στην παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη καθώς ο καθαιρεθείς πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου συγκρότησε φράξια εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PSD και απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αίροντας της στήριξή του.

Ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις προσπαθώντας να υπερβεί το τεχνητό αδιέξοδο που επιχειρεί να δημιουργήσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θέλοντας να εξασφαλίσει τη μίνιμουμ συναίνεση για την αποφυγή πολιτικής κρίσης στη χώρα, κάτι που για την ώρα φαίνεται αρκετά δύσκολο.

Το SPD έχει συγκαλέσει το εθνικό συνέδριο ζητώντας από τα στελέχη του να ψηφίσουν μεταξύ 8 υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργό, κίνηση που αποτελεί το πρώτο βήμα, ωστόσο η πρόταση του SPD μπορεί να μην περάσει αν ο απερχόμενος πρωθυπουργός ενεργοποιήσει τη φράξια που έχει σχηματίσει και μπλοκάρει τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης.

Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κυκλοφόρησαν αρκετά ονόματα υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού, μεταξλυ των οποίων και του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λίβνιου Ντραγκνέα, το διορισμό του οποιου όμως αρνήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαιτίας συνταγματικού κολλήματος με καταδίκη του σε διετή φυλάκιση με αναστολή.

Η συγκεκριμένη καταδίκη αποτέλεσε την αιτία παρολίγο πτώσης της κυβέρνησης όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να εισάγει νόμο που θα τροποποιούσε τέτοιες ποινές ώστε να καταστεί δυνατός ο ορισμός του Ντραγκνέα ως πρωθυπουργού. Τελικά η κυβέρνηση υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της διενούς κοινότητας αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιο νόμου.

Η κρίση όμως εκείνη αποτελεί κατ ουσία προπομπό της νέας καθώς ο πρόεδρος του SPD, Λίβνιου Ντραγκνέα φαίνεται αποφασισμένος να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, στρατηγική που αποτέλεσε την αιτία ρήξης με τον πρωθυπουργό που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης.

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Codrin Stefanescu ανακοίνωσε την Κυριακή σε μια ομιλία ότι οι αρχηγοί των κομμάτων εξετάζουν οκτώ ονόματα.

Μεταξύ των προπορευόμενων είναι ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας, ο Mihai Tudose, ο υπουργός Εργασίας, η Λία Όλγκουτα Βασιλέσκου, ο βουλευτής Adrian Tutuianu, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών στο κοινοβούλιο, και η Ρουμάνος βουλευτής Viorica Dancila.

Ο Dragnea δήλωσε ότι, αντίθετα με τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ήρθε με μια μόνο επιλογή για πρωθυπουργό, αυτή τη φορά θέλει τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν μεταξύ αρκετών εναλλακτικών επιλογών. Το όνομα θα ανακοινωθεί στις 4 μ.μ., μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, και το κόμμα θα ψηφίσει τότε για τη σύσταση ενός υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα μεταβεί στο κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης τις επόμενες δύο ημέρες.