Ο Ερντογάν ανοίγει την κάνουλα των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο

Ο Ερντογάν ανοίγει την κάνουλα των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο

Σαφείς ενδείξεις χαλάρωσης της επιτήρησης και του ελέγχου των προσφυγικών ροών από την τουρκική πλευρά καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τουρκική προκλητικότητα με παραβιάσεις στο Αιγαίο ακόμα και με την προβοκάτσια στην Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σήμερα Δευτέρα 26 Ιουνίου, στη Λέσβο σε καταυλισμούς και άλλες δομές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, διαμένουν 3.873 άτομα, έναντι 3.847 στη Χίο και 1.939 στη Σάμο.

Πριν από έναν μήνα, στις 25 Μαΐου 2017, στη Λέσβο διέμεναν 3.083 άτομα, στη Χίο 3.889 και στη Σάμο 1.920. Οι συνολικοί αριθμοί των διαμενόντων είναι σήμερα 9.548 ενώ στις 25 Μαΐου οι διαμένοντες στα νησιά ήταν 8.892

Διαφήμιση

Το τελευταίο τριήμερο, από το πρωί της Παρασκευής 23 Ιουνίου έως σήμερα, στη Λέσβο πέρασαν 156 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Σάμο 57, ενώ στη Χίο οι ροές ήταν μηδενικές.

Η εκρηκτική αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο μήνα εκλαμβάνεται ως μια ακόμη τουρκική πρόκληση, ενώ διαρκείς είναι η ενημέρωση των ευρωπαϊκών αρχών για το σκηνικό συμφόρησης που δημιουργείται και την προσπάθεια πρόκλησης εντάσεων στο Αιγαίο.