“Μίνι” νικη για τον Τραμπ στο μεταναστευτικό από το Ανώτατο Δικαστήριο

“Μίνι” νικη για τον Τραμπ στο μεταναστευτικό από το Ανώτατο Δικαστήριο

Σε μερική ισχύ έθεσε το ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που είχαν κατ επανάληψη παγώσει πολιτειακά Δικαστήρια και Εφετεία, ως αντισυνταγματικό. Η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έχει μεταβληθεί μετά τον ορισμό νέου δικαστή από τον Ντόναλντ Τραμπ και είναι φιλικό προς την κυβέρνηση με αποτέλεσμα η προσφυγή να έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου που με δηλώσεις που χαρακτήρισε την απόφαση “Νίκη για την εθνική ασφάλεια”. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση τίθεται μερικώς σε ισχύ, μέχρι την εξέταση της ουσίας της υπόθεσης από το ίδιο, τον Οκτώβριο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ διέκοψε τον χωρισμό οικογενειών προσφύγων

Σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ για πολίτες των έξι χωρών (Ιράν, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν) για 90 ημέρες, ενώ για 120 ημέρες απαγορεύεται η είσοδος σε πρόσφυγες.

Διαφήμιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ για όσους εκ των πολιτών των έξι χωρών δεν έχουν κάποια σχέση «καλής πίστης» με κάποιον μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ.
Οι δικαστές Κλάρενς Τόμας, Σάμιουλ Αλίτο και Νιλ Γκόρτσατς έθεσαν αστερίσκο στην απόφαση, σημειώνοντας ότι η γνώμη τους ήταν να τεθεί η απαγόρευση αμέσως σε πλήρη ισχύ.
Το διάταγμα Τραμπ είχε επικριθεί ως ρατσιστικό κατά των μουσουλμάνων και είχε προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε αεροδρόμια, όταν είχε τεθεί – για λίγες ώρες – σε εφαρμογή, πριν ανακληθεί με απόφαση ομοσπονδιακών δικαστηρίων, προ μηνών.
Στην πρώτη μορφή του, πλην των έξι χωρών, το διάταγμα περιελάμβανε και το Ιράκ.
[graphiq id=”j2PqYodQkHX” title=”Μετανάστευση στις ΗΠΑ από τις χώρες που περιλαμβάνονται στο διάταγμα Τραμπ” width=”700" height=”597" url=”https://sw.graphiq.com/w/j2PqYodQkHX” frozen=”true”]

Διαβάστε  Ο Τραμπ κάνει πίσω, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής με Κιμ

Διαφήμιση