Ευκαιρία για ένα νέο γύρο δημόσιας διαπραγμάτευσης και εκ νέου καταγραφή θέσεων και προτάσεων θα δώσει η 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί, εκπρόσωποι των δανειστών, ενώ θα απευθύνουν ομιλίες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τη συζήτηση και την ψήφιση της συμφωνίας του Eurogroup από τη γερμανική Βουλή και πριν από τη συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση επιλέγει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει περιοδείες θέλοντας να αποδομήσει τα όποια πολιτικά οφέλη προσπαθεί να δρέψει η κυβέρνηση από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την αναβάθμιση της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης: Τι περιμένουν οι αγορές αυτή την εβδομάδα
Στις αγορές το κλίμα παραμένει θετικό μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ στηρίζεται από τις οίκων αξιολόγησης καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση της κάμψης του επενδυτικού κινδύνου και του περιορισμού της πολιτικής αβεβαιότητας.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δοκιμάζει στηρίξεις και αντιστάσεις έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση του πρώτου ανοδικού κύκλου, ενώ οι αποδώσεις των ομολόγων είναι σε φθίνουσα καθώς εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος και την αναβάθμιση του αξιόχρεου και των προοπτικών.
Η προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι θεσμοί, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της οικονομικής επικαιρότητας την τρέχουσα εβδομάδα.
iframe src='https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/embed/?s=greece2yny&v=201706230831v&title=false&url2=/gdbr2:ind&h=300&w=700' height='300' width='700' frameborder='0' scrolling='no'>
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι Ρέγκλινγκ, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι αναμένεται να ερωτηθούν και για την πρόβλεψη του πρόσφατου Eurogroup ότι η Ελλάδα θα πρέπει από το 2023 έως το 2060 να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα ή μεγαλύτερα του 2% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ έχει διαφωνήσει με αυτή την προβλεψη – που κάποιοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν ως δημοσιονομικό ζουρλομανδία – ζητώντας από το 2023 έως το 2060 η Ελλάδα να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%% του ΑΕΠ.
Τέλος, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και για τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δρομολογηθούν τρία από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για την επέκταση της εθελοντικής συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας και για το 2018, η προκήρυξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ και η έκδοση εγκυκλίων για τον επαναϋπολογισμό του 10% των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Στις συστάσεις που αναμένεται να διατυπώσουν οι θεσμοί για τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως θα τονίζουν πως απαιτείται εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και περαιτέρω προσοχή για τον εκμοντερνισμό του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, πλήρη ενεργοποίηση του ΕΦΚΑ, καθώς και νέες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας
Η Ευρωπαϊκή ατζέντα
Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αρχίζουν να αποκτούν δυναμική μετά το δειλό ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας, αν και η Τερέζα Μέι δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμφωνία για να εξασφαλίσει τη στήριξη του ακροδεξιού ιρλανδικού DUP, γεγονός που συντηρεί μια κάποια ανασφάλεια.
Στη Γερμανία η πολιτική αντιπαράθεση Μέρκελ-Σουλτς εντείνεται με το ελληνικό ζήτημα και της πολιτική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή.
Σε εξέλιξη αλλά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για εκτόνωση της έντασης στην αραβική χερσόνησο όπου η Σαουδική Αραβία και αρκετές ακόμη χώρες υπό την ηγεσία της έχουν θέσει στην απομόνωση το Κατάρ.
Στις τράπεζες κυριαρχεί η διάσωση των ιταλικών τραπεζών με bail-out και παράκαμψη της οδηγίας BRRD που είχε σαν αποτέλεσμα την στήριξη του εγχειρήματος με 19 δισ. από το ιταλικό Δημόσιο. Επίσης ενδιαφέρον θα έχουν και οι εξελίξεις στο παγωμένο μέτωπο της Βασιλείας ΙΙΙ.
Στο επίκεντρο βρίσκεται για ακόμη μια εβδομάδα η συμπεριφορά της τιμής του πετρελαίου που υποχωρεί πιεζόμενη από μια σειρά εξελίξεων και την αδυναμία του σχεδίου παράτασης της μειωμένης παραγωγής του ΟΠΕΚ να πείσει τις αγορές, καθώς αυξάνεται η παραγωγή των ΗΠΑ και της Λιβύης και αντισταθμίζουν τη μείωση από τον ΟΠΕΚ και τις 11 συνεργαζόμενες χώρες. Αρνητικά επιδρά στην τιμή και η αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στον άνθρακα.