Την ανύπαρκτη προετοιμασία της χώρας μας και το παλαιωμένο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προβάλλοντας μια σκληρή πραγματικότητα για το μέλλον του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, αποκαλύπτει έρευνα της διαΝΕΟσις, σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία.
Συνοπτικά οι αλλαγές στο κλίμα της Ελλάδας εκτιμούν αύξηση της θερμοκρασίας κατά μέσο όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το διάστημα 1961-1990, με δραματικές συνέπειες στις πόλεις, αλλά και στις δασικές εκτάσεις, αύξηση των ημερών με καύσωνα 15-20 ετησίως μέχρι το 2050, μείωση της βροχόπτωση θα μειωθεί κατά 12% κατά μέσο όρο, άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 20 ώς 59 εκατοστά και συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φαινομένου, ακολουθούν οι επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία καθώς η γεωργική παραγωγή θα πληγεί σημαντικά και ο τουρισμός θα επηρεαστεί έντονα.
Αλλά ακόμα πιο δραματικές εκτιμάται ότι μπορεί να είναι οι συνέπειες στη δημόσια υγεία.
Έρευνες έχουν δείξει πως για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου από τους 34 και πάνω, αυξάνεται η ημερήσια θνησιμότητα κατά περίπου 3%. Θυμίζουμε ότι μετά το 2046 στην Ελλάδα θα έχουμε 15-20 περισσότερες τέτοιες ημέρες από ό,τι έχουμε σήμερα. Σε καύσωνες με ημερήσιας θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών η αύξηση ημερήσιας θνησιμότητας για τα αναπνευστικά και τα καρδιολογικά νοσήματα είναι 10% και 18% αντίστοιχα.