Allianz: Σε μοτίβο Σόιμπλε η ανάλυση Χάιζε για Ελλάδα-ΕΚΤ

Allianz: Σε μοτίβο Σόιμπλε η ανάλυση Χάιζε για Ελλάδα-ΕΚΤ

Αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας εμφανίστηκε ο ο καθηγητής Μίκαλ Χάιζε, Επικεφαλής Οικονομικός Αναλυτής της Allianz SE, προβλέποντας έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στη μείωση του χρέους και επικεντρώνοντας στην ανάγκη υλοποίησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Χάιζε, σε ομιλία του με τίτλο «Οι προοπτικές της Ευρώπης σε αβέβαιους καιρούς», που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια δείπνου το οποίο παρέθεσε την Παρασκευή το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του, εκτίμησε ότι φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα καταγράψει συγκρατημένη αύξηση κατά 1%, όμως αναμένει για το 2018 επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 2,5%.

Η ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου της Allianz κινήθηκε πάνω στο σενάριο Σόιμπλε τόσο σε ότι αφορά την Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη επιμένοντας στο μοτίβο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από μεταρρυθμίσεις και αντιδρώντας στις θέσεις του ΔΝΤ για την σύνδεση χρέους και ανάπτυξης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη πιστής υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως σημείωσε,

Διαφήμιση

«η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για επιστροφή σε θετική πορεία ανάπτυξης».

Κατά τον κ. Χάιζε, η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται ασφαλώς και από την ικανότητα της χώρας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερες εξαγωγές και επενδύσεις.

Μπορεί, όπως είπε,

«τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα να πέτυχε πολλές μεταρρυθμίσεις – υπάρχει σχετική ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την τελευταία χρόνια υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα -, όμως υπήρξε σύμφωνα με τους δείκτες του ‘Ease of doing business’ της Παγκόσμιας Τράπεζας και πάλι υποχώρηση. Για να μπορέσει η Ελλάδα το 2018 να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης και να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, εφαρμόζοντας πιστά όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Επαναφέρει σενάριο αύξησης επιτοκίων

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Χάιζε εκτίμησε ότι θα σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ειδικότερα ανέφερε πως μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα το 2017, αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 1,9% για την Ευρώπη και μία αισθητή βελτίωση στην αγορά εργασίας, με τα ποσοστά ανεργίας να έχουν ήδη πέσει τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009.
Στο μεταξύ, κατά τον ίδιο, το περιβάλλον του πληθωρισμού παραμένει συγκρατημένο. «Τα ποσοστά του πληθωρισμού – και μαζί με αυτά οι πληθωριστικές προοπτικές – ήταν για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ χαμηλά», ανέφερε, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης για τα μέσα του 2017 και το 2018 υποχώρησε κατά ένα δέκατο, στο 1,6%».

Δεν είναι πλέον αναγκαία η πολιτική διαχείρισης κρίσεων της ΕΚΤ, ανέφερε στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο οικονομικός αναλυτής της Allianz SE, τονίζοντας ότι «ενόψει των ποσοστών πληθωρισμού, τα οποία βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον στόχο τους και λόγω της μη ύπαρξης σοβαρού πληθωριστικού κινδύνου, αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι υπό πίεση». Πρόσθεσε δε ότι «η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν ταιριάζει πλέον στο καλό περιβάλλον της οικονομικής δραστηριότητας». Ο ίδιος εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαμε να μιλάμε και για μείωση στην αγορά των ομολόγων, ενώ τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα έχουν το 2018 κάπως αυξηθεί, οπότε αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια πρώτη αύξηση στους συντελεστές αναχρηματοδότησης.