Συρία: Ρωσία-Τουρκία επιβάλλουν ζώνες ασφαλείας με στρατό κατοχής

Συρία: Ρωσία-Τουρκία επιβάλλουν ζώνες ασφαλείας με στρατό κατοχής

Σε εφαρμογή τίθενται και νέες πτυχές του σχεδίου ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία που προβλέπουν την ανάπτυξη Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.

Αν και αρκετές αντάρτικες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν διαφωνήσει και οι συζητήσεις της Αστάνα έχουν διακοπεί, οι ζώνες αποκλιμάκωσης, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, θα συζητηθούν περαιτέρω στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις αρχές Ιούλιου, όταν αναμένεται να επανέλθουν τα εμπλεκόμενα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, δηλωσε στο πρακτορείο RIA ότι η Μόσχα συζητά προτάσεις για την αποστολή στρατευμάτων από το Καζακστάν και το Κιργιστάν στη Συρία. «Η διαπραγματευτική διαδικασία ξεκίνησε, δεν υπάρχει απόφαση ακόμη», είπε.

Διαφήμιση

Με βάση τη συμφωνία της 4ης Μαΐου, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Η μεγαλύτερη από αυτές περιλαμβάνει την επαρχία του Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία. Οι άλλες τρεις είναι στην επαρχία Χομς, στα βόρεια, στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας, ανατολικά της Δαμασκού και κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Ιορδανία στα νότια.

Η αντιπολίτευση στη Συρία (ένοπλη και πολιτική) απέρριψε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να πείσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και τους Ιρανούς συμμάχους του να σεβαστούν τις εκεχειρίες.