Την πρώτη κίνηση θέλοντας να δείξει διάθεση αμοιβαίων συμβιβασμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θέτοντας ως βάση συζήτησης την παραμονή των Ευρωπαίων στη Μεγάλη Βρετανία με τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς.
Η Τερέζα Μέι με την κίνηση αυτή θέλει να συγκρατήσει τις τράπεζες που ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα γραφεία τους από το City του Λονδίνου υπό το φόβο απώλειας στελεχών. Παράλληλα θέλει να εξασφαλίσει αντίστοιχα δικαιώματα για τους Βρετανούς μετανάστες στην ΕΕ.
Σύμφωνα με διαρροές από τη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη η Τερέζα Μέι φέρεται να Πάντως, κατά την ίδια πηγή, η κ. προειδοποίησε τους αρχηγούς των «27» ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit. Όπως πρόσθεσε, οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται από τη βρετανική δικαιοσύνη.
Όπως αναφέρει το BBC, βάσει των σχεδίων που επεξεργάζεται η βρετανική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον πέντε έτη, θα έχουν πλήρη δικαιώματα διαμονής και πρόσβασης σε υγειονομικές, εκπαιδευτικές και άλλες παροχές.
Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες στα κράτη μέλη της Ένωσης.
[graphiq id=”2IrBmRCKElv” title=”Βρετανοί μετανάστες στην ΕΕ” width=”700″ height=”827″ url=”https://sw.graphiq.com/w/2IrBmRCKElv” frozen=”true”]