Μέρκελ και Μακρόν αποκάλυψαν το χάσμα πους χωρίζει

Μέρκελ και Μακρόν αποκάλυψαν το χάσμα πους χωρίζει

Εργώδη προσπάθεια για να αποδείξουν ότι βρίσκονται στην ίδια σελίδα κατέβαλαν οι Άνγκελα Μέρκελ και Εμμάνουελ Μακρόν κατά τη συνάντησή τους και την κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Οι δυο ηγέτες προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις των δυο χωρών και για το λόγο αυτό διοργανώνουν γαλλιγερμανική σύνοδο στις 13 Ιουλίου, ενώ απέφυγαν να αναφερθούν δημοσίως στα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφωνίες και εστίασαν στις συγκλίσεις τους.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμμάνουελ Μακρόν συνέκλιναν στο προσφυγικό, αν και μένουν ακόμα εκκρεμότητες, έχουν πλησιάσει στον ευρωστρατό, του οποίου όμως προηγείται η ενιαία δομή αμυντικών δαπανών, που συνεπάγεται αμυντικό ταμείο και επενδύσεις από την ΕΕ, στο οποίο ακόμα δεν υπάρχει σαφήνεια. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε οι οποίες έχουν πλέον ξεκινήσει και επισήμως, ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η Ε.Ε. Μιλάει με μία φωνή, αυτήν του Μισέλ Μπαρνιέ (ο επίσημος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit), ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «το μέλλον της Ε.Ε. των 27 κρατών -μελών είναι σημαντικότερο από το Brexit. Πρέπει να συνεργαζόμαστε εντατικά οι δύο χώρες, χωρίς όμως να αποκλείουμε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Στα πιο σημαντικά ζητήματα δεν υπήρξε επαρκής προσέγγιση και έτσι έμειναν στις επικεφαλίδες ανακοινώνοντας την επανεκκίνηση της γαλλο- γερμανικής συνεργασίας ως κινητήριας δύναμη της Ε.Ε., ιδίως μετά την απόφαση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση. Η δήλωση και μόνο καταμαρτυρά ότι η διμερείς συνεργασία αντιμετώπιζε τόσο μεγάλα προβλήματα που χρειάζεται επανεκκίνηση.

Διαφήμιση

Στο ζήτημα της αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών (απαραίτητη προϋπόθεση για μερικές από τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη που ζητεί η Γαλλία, όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ένας κοινός προϋπολογισμός και η μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην λήψη αποφάσεων για την Ευρωζώνη), οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά ούτε ταμπού. Μια ακόμη διατύπωση που αποδεικνύει ότι Μέρκελ και Μακρόν δεν είναι στην ίδια σελίδα και ότι απαιτείται πολύ δουλειά για να υπάρξει προσέγγιση.

Για το λόγο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν υπογράμμισε ότι στην επερχόμενη γαλλο- γερμανική Σύνοδο της 13ης Ιουλίου τα θέματα που θα τεθούν στην κορυφή της ατζέντας θα είναι η άμυνα, η ασφάλεια και η εκπαίδευση, ενώ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία για το προσφυγικό.

«Όπως και στην οικονομική και δημοσιονομική κρίση συνδυάσαμε την αλληλεγγύη με τις υπεύθυνες εθνικές πολιτικές, έτσι πρέπει να συμβεί και στο προσφυγικό, καθώς δεν είναι απλώς πρόσφυγες, αλλά κυρίως άνθρωποι».

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη σχηματιστεί κοινή ομάδα τεχνοκρατών από τα υπουργεία Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας η οποία εξετάζει κοινές δράσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίστηκε έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία σε αυτό το ζήτημα για να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.

«Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στην επαναπροώθηση των προσφύγων και πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις, πρέπει να βρεθούμε στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας και τους πρωθυπουργού της Ιταλίας . Δεν μπορώ να αισθανθώ χαρούμενη επειδή βρισκόμαστε στο μέσον της Ευρώπης και δεν έχουμε προβλήματα με τους πρόσφυγες. Πρέπει όλοι να κάνουμε περισσότερα για να βρούμε μια λύση».

Η Ελλάδα δεν απασχόλησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος Μακρόν αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Ε.Ε., ήτοι στο προσφυγικό, την συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ένωση υπογράμμισε ότι «δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτά είναι καλά νέα», με τους δύο ηγέτες να χαμογελούν. Ο πρόεδρος Mακρόν δήλωσε ότι ο ίδιος και η καγκελάριος έκανα ότι μπορούσαν για να μην βρίσκεται η Ελλάδα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα είναι καλύτερο να λύνονται σε επίπεδο υπουργών Οικονμικών (Eurogroup).

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά

«είναι όντως καλά νέα το γεγονός ότι δεν μας απασχόλησε η Ελλάδα, καθώς αποδεικνύει πως έχουμε επιτύχει μια καλή συμφωνία».