ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ξαναζεσταίνει το ουκρανικό πρόβλημα

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ξαναζεσταίνει το ουκρανικό πρόβλημα

Προσπάθεια να αναδειχθεί το ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαίας και της ρώσικης συμπεριφοράς και στρατηγικής στην Ουκρανία καταβάλλουν οι ΗΠΑ επιχειρώντας να προωθήσουν το νέο πακέτο διευρυμένων κυρώσεων που ενέκρινε η Γερουσία και στις οποίες αντιδρά η Γερμανία και η ΕΕ, καθώς πλήττουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται ανακοινώσεις που ανακινούν χρονίζοντα προβλήματα στο μέτωπο της Κριμαίας, αλλά χρησιμοποιούνται τώρα για τη δημιουργία κλίματος εις βάρος της Ρωσίας. Για το λόγο αυτό το Πεντάγωνο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη βία που ασκούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας εναντίον μιας αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην εμπόλεμη περιοχή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ανέφερε ότι τα μέλη μιάς ειδικής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ δέχθηκαν απειλές και πυρά στις 20 Ιουνίου. Επίσης ένας Αμερικανός ο οποίος παρείχε ιατρικές υπηρεσίες στην αποστολή σκοτώθηκε τον Απρίλιο όταν το φορτηγό του έπεσε πάνω σε εκρηκτικές ύλες.

Διαφήμιση

«Τα επεισόδια αποτελούν μέρος μιάς ευρύτερης προσπάθειας να εμποδίσουν τη διεθνή κοινότητα να δει τι συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία», είπε η Νάουερτ.
Κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε «να σταματήσει αυτή η εκστρατεία εκφοβισμού» και να εκπληρώσει τη δέσμευσή της «να επιτρέψει ελεύθερη, πλήρη και ασφαλή πρόσβαση στους παρατηρητές της ΟΑΣΕ».

Αν αυτά τοποθετηθούν στο ίδιο πλαίσιο με την ένταση της δραστηριότητας του NATO στη χώρες της Βαλτικής τότε διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ανανέωσης των πιέσεων προς τη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη επιχειρεί να προωθήσει ενεργειακές συμφωνίες.