Η ΕΚΤ ζητά (ξανά) την εποπτεία της εκκαθάρισης του ευρώ

Η ΕΚΤ ζητά (ξανά) την εποπτεία της εκκαθάρισης του ευρώ

Πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό της εποπτείας της εκκαθάρισης συναλλαγών του ευρώ αναλαμβάνει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το Brexit ανατρέπει τα δεδομένα που είχαν οδηγήσει σε απόρριψη της προηγούμενης προσφυγής της για την ανάληψη του ελέγχου.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος όγκος της εκκαθάρισης των συναλλαγών σε ευρώ γίνεται στο City του Λονδίνου, δεν θα μπορεί να διασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος και να επιβάλλει κανόνες, γεγονός που εκτιμά ότι παρέχει επαρκή νομική βάση για την ανατροπή της προηγούμενης απόφασης, καθώς υπάρχουν θεμελιώδεις αλλαγές.

Παράλληλα, η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο δυο επίπεδων για την ασφάλεια της εκκαθάρισης συναλλαγών επί ευρώ, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό επαναπατρισμό των συστημικά κρίσιμων εταιριών εκκαθάρισης (clearing houses), ενώ επιφυλάσσει πιο χαλαρή μεταχείριση των μικρότερων ιδρυμάτων.

Διαβάστε  Η ΕΚΤ ετοιμάζει Cyber stress test για τις τράπεζες

Η πρόταση της ΕΚΤ προϋποθέτει όμως και αλλαγή του καταστατικού της ώστε να μπορέσει να εντάξει τη σχετική δραστηριότητα στον σκοπό της, η εποπτεία και ρύθμιση της διαδικασίας εκκαθάρισης συναλλαγών δεν προβλέπεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκκαθαριστές μεσολαβούν στις πράξεις επί παραγώγων παρέχοντας εγγύηση για την εύρυθμη εκτέλεση των συναλλαγών διαθέτοντας ασφάλεια (collateral) και παρέχοντας το περιθώριο μόχλευσης (margin). Σήμερα το 75% των συνολικών πράξεων παραγώγων επί ευρώ που ανέρχεται 543 δισ. ημερησίως εξελίσσεται στο city του Λονδίνου.

Διαβάστε  Η ΕΚΤ θέλει ελάφρυνση χρέος χωρίς γερμανικό "διακόπτη"

Διαφήμιση