Ολοένα και περισσότερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες αποδέχονται και συνεργάζονται με τις ρωσικές αρχές στη διαδικασία ελέγχων του source code των συσκευών και προγραμμάτων τους που πωλούνται στη Ρωσία, στο πλαίσιο ελέγχων αντικατασκοπείας για να μην περάσει και χρησιμοποιηθεί εντός της Ρωσίας malware άλλων υπηρεσιών πληροφοριών.
Αν και οι αμερικανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τις εταιρίες για το ενδεχόμενο τα στοιχεία που συλλέγονται να χρησιμοποιηθούν για cyberattacks, δεδομένης της σύνδεσης της Ρωσίας με επιθέσεις στις ΗΠΑ, οι περισσότερες αμερικανικές εταιρίες έχουν δεχθεί να συνεργαστούν με τις αρχές.
Σύμφωνα με το νόμο που έχει ψηφίσει η ρωσική Βουλή η μη-συμμόρφωση οδηγεί στην αδυναμία πώλησης των προϊόντων στην τεράστια και εκρηκτικά ανερχόμενη ρωσική τεχνολογική αγορά, σενάριο που οι περισσότερες εταιρίες δεν μπορούν να επωμιστούν. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες η ρωσική τεχνολογική αγορά έχει ετήσιο τζίρο 18,4 δισ.
Μεταξύ των εταιριών που έχουν δεχθεί τους ελέγχους είναι η Cisco, IBM και η γερμανική SAP, ενώ η Symantec αποκάλυψε στο Reuters ότι δεν αποδέχθηκε τους ελέγχους. Οι έλεγχοι αφορούν στα προϊόντα ασφαλείας και δικτύου όπως τα antivirus και οι routers.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα ελέγχου που υποβάλλουν οι ρωσικές αρχές έχουν πολλαπλασιαστεί ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Ωστόσο όπως αποκαλύπτει το Reuetrs η πρακτική του ελέγχου του κώδικα συγκεκριμένων προϊόντων δεν είναι πρωτοφανής καθώς και οι ΗΠΑ επιθεωρούν τον source code σε εφαρμογές και προϊόντα που προορίζονται για την κυβέρνηση ή την αμυντική βιομηχανία. Την ίδια πρακτική χρησιμοποιεί και η Κίνα κατά καιρούς ακόμα και σε εμπορικό λογισμικό και προϊόντα.