Ενα βήμα πίσω από τη συναινετική στάση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλοντας να στείλει μήνυμα στο Βερολίνο ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος και το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει και δεν μπορεί να σέρνεται. Με την αλλαγή στάσης το ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι δεν σύρεται σε συμφωνίες αλλά θέτει τους όρους, ενώ η κίνηση αυτή ακολουθεί την προσπάθεια αναβάθμισης του ESM σε ΕΝΤ και την διαφοροποίηση της ΕΚΤ από τη συμφωνία των θεσμών, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και το QE.
Η επαναδιατύπωση της αρχικής θέσης του ΔΝΤ για πλεόνασμα 1,5% μακροπρόθεσμα και η απομάκρυνση από τη συμβιβαστική του 2% που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μπορεί να περιορίσει την τελική ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους και -τεχνικά τουλάχιστον- μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτή από το Βερολίνο με την παράλληλη μείωση του τελικού ποσού μείωσης του χρέους.
Η δημοσίευση έκθεσης με βάση την πρόβλεψη για πλεονάσματα 1,5% από το ΔΝΤ συυνιστά ευθεία αμφισβήτηση της συμφωνίας του Eurogroup και επαναφέρει θέμα διαζυγίου του ΔΝΤ. Αυτό που επιτυγχάνει όμως είναι να επαναφέρει το θέμα εν συνόλω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τις 27 Ιουλίου οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για να συζητήσει την εισήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη συμφωνία επί της αρχής για στήριξη του ελληνικού προγράμματος με πιστωτική γραμμή υπό την αίρεση των μέτρων για το χρέος.
Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε νέα συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις 6 Ιουλίου που συνεπάγεται νέο κύκλο διεργασιών και ενδεχομένως διαρροών, ενώ καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο με ανανεωμένη δυναμική.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αρνήθηκε ότι το Ταμείο παραβιάζει τους κανόνες του και μάλιστα ήταν κατηγορηματικός, παρά το γεγονός ότι επικρατεί παντού η εντύπωση ότι το ΔΝΤ υποχώρησε απέναντι στις απαιτήσεις της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών, Σόιμπλε.
Επανέλαβε μάλιστα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν δεν είναι ικανοποιητική η διευθέτηση του χρέους. Επανέλαβε δύο φορές ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βασιστεί μόνο στα εργαλεία του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η σύνταξη της έκθεσης για τη βιωσιμότητα θα γίνει με βάση τις παραμέτρους και τους στόχους του Ταμείου, που θεωρεί ως ρεαλιστικούς. Θα λάβει υπόψιν τους ρυθμούς ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να μειωθεί, όπως είπε, στο 1,5%.
Ο κ. Ράις είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, αλλά όχι σε σημείο που να κοντά η συμφωνία. Η βιωσιμότητα θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό στόχο, τονίστηκε. Χωρίς την έκθεση του ΔΝΤ, που θα διαπιστώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, το Δ.Σ. δεν θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση. Άλλωστε γι’ αυτο το λόγο προτιμήθηκε η λύση της «επί της αρχής συμφωνίας».
Ο εκπρόσωπος επέμενε ότι είναι ρεαλιστική η δημοσιονομική προσέγγιση του ΔΝΤ και βοηθά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπεραμύνθηκε ξανά της συμφωνίας του Eurogroup.
Ανέφερε ότι η έγκριση από το Δ.Σ του Ταμείου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου, διότι πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος για την Ελλάδα, για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του Ιουλίου.
Απαντώντας στην ερώτηση μας εάν η κ. Λαγκάρντ θα επισκεφθεί την Ελλάδα, είπε ότι η γενική διευθύντρια έλαβε πρόσκληση από τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία ημερομηνία.