Ρέγκλινγκ: Σε δυο δόσεις τα 8,5 δισ. από τον ESM

Ρέγκλινγκ: Σε δυο δόσεις τα 8,5 δισ. από τον ESM

Σε δύο φάσεις θα καταβληθεί στην Ελλάδα η δόση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως αναφέρεται στο σημερινό newsletter του ESM, το οποίο υπογράφεται από τον επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων εθνικών διαδικασιών, και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια θα διοχετευθούν για την αποπληρωμή εξωτερικού χρέους. Η δεύτερη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεισφέρει με δικούς της οικονομικούς πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

«Οι εξελίξεις της β’ αξιολόγησης αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει καρπούς και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο success story» τόνισε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού.

Διαφήμιση

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επιτυχία θα επέλθει μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις προετοιμασίες για τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι ο επόμενος στόχος για την Ελλάδα είναι η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Ακολουθεί αυτούσια, μεταφρασμένη, η επιστολή του Κλάδους Ρέγκλινγκ

Γράφω αυτά τα λόγια μετά από μια πολυάσχολη εβδομάδα για τον ΕΜΣ.

Πρώτον, υπήρχαν καλά νέα από την Ελλάδα. Η χώρα άνοιξε το δρόμο για την τρίτη δόση του προγράμματος βοήθειας, ολοκληρώνοντας ένα εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις προστίθενται σ’ αυτά που έχει επιτύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό δείχνει ότι η προσέγγιση ESM λειτουργεί και ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο success story εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι ότι η Ελλάδα προετοιμάζει επιστροφή στις αγορές, ώστε να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα.

Η τρίτη δόση ανέρχεται σε € 8,5 δισ. και θα καλύψει τις αποπληρωμές του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, την εκκαθάριση των καθυστερήσεων και την έναρξη της δημιουργίας ενός αποθεματικού μετρητών. Η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και θα ανέλθει σε 7,7 δισ. Ευρώ. Θα υπάρξει μια άλλη εκταμίευση για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών ύψους 0,8 δισ. Ευρώ, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι, και μόνο εάν η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια εκκαθάρισης των καθυστερούμενων οφειλών.

Επίσης, παρουσίασα την ετήσια έκθεσή μας για τον ΕΜΣ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης ευρώ 19. Η έκθεση μιλά για την καλή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρώπη. Πέρυσι, οι πολιτικοί κίνδυνοι έπληξαν τον ορίζοντα, αλλά οι επενδυτές άρχισαν να εστιάζουν ξανά στα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ενώ η πολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, οι επενδυτές εκτός Ευρώπης – για παράδειγμα στην Ασία ή την Αμερική – περιγράφουν τώρα συχνά την ήπειρό μας ως ασφαλές καταφύγιο. Είναι ευχάριστο να πιστεύουμε ότι, ως μηχανισμός επίλυσης κρίσεων της ζώνης του ευρώ, διαδραματίσαμε ένα ρόλο σε αυτό.

Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες του ΕΜΣ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πολύ επιτυχείς. Τα καλά νέα από την Ελλάδα και την Ευρώπη με κάνουν να πιστεύω ότι αυτή η επιτυχία θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο 2017.

Klaus Regling
ESM Managing Director
EFSF CEO

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.