Το από καιρό προαναγγελθέν έγκλημα διέπραξε η τουρκική πολιτική ηγεσία επιχειρώντας τη de facto μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος με την ανάγνωση σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Κορανίου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραστη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με αίτημα για ενεργοποίηση της UNESCO, του ΟΗΕ και προσπάθεια άντλησης στήριξης από τη διεθνή χριστιανική κοινότητα.
Η προβοκάτσια της τουρκικής κυβέρνησης στο ναό της Αγίας Σοφίας είχε προαναγγελθεί πριν το τουρκικό Δημοψήφισμα με τον Ταγίπ Ερντογάν να φημολογείται ότι ήθελε να προσευχηθεί εκεί, κάτι που δεν έγινε, ωστόσο έθεσε σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στην τελετή για τη νύχτα του Καντίρ. Πρόκειται για τη γιορτή της αποκάλυψης των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας. H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο «σφραγίζοντας» την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.
Ωστόσο το γεγονός από μόνο του δεν λέει πολλά αν δεν τοποθετηθεί στο σωστό πλαίσιο και τότε αποκαλύπτει πολύ περισσότερα από την ωμή πρόκληση του θρησκευτικού συναισθήματος και την καταπάτηση μνημείου της Unesco.
H προσπάθεια της του Ταγίπ Ερντογάν και των συν αυτώ να επενδύσουν στο πολιτικό συναίσθημα των Τούρκων και να συνδιαλλαγούν με όρους θρησκευτικού φανατισμού τείνουν στην κατεύθυνση της απώλειας στήριξης του Τούρκου προέδρου στον πυρήνα της τουρκικής κοινωνίας. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα, την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με την ΕΕ, τη ρήξη με τη Γερμανία και τον εξοπλισμό των Κούρδων από τις ΗΠΑ, τότε είναι περισσότερο από προφανές ότι η διεθνής απομόνωση οδηγεί τον Τούρκο πρόεδρο σε σπασμωδικές κινήσεις.
Η κατάσταση όμως είναι διαρκώς επιδεινούμενη και στην οικονομία, όπου μπορεί η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία να αποδίδει αλλά αυτό είναι μακράς πνοής έργο και χωρίς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας η βαριά βιομηχανία της χώρας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό θα παραμένει σε καταστολή.
Παράλληλα όμως η μεταφορά της έντασης από το επίπεδο των πολιτικών και στρατιωτικών προκλήσεων στη θρησκευτική προβοκάτσια και την καλλιέργεια κλίματος θρησκευτικού φανατισμού μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, όπου Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί έχουν επιτύχει μια σχετικά ήπια συμβίωση τα τελευταία χρόνια.
Οι αντιδράσεις
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη συγκεκριμένη τελετή υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» καθώς και ότι ενέργειες όπως αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».
Το ΥΠΕΞ κάνει ακόμα λόγο για μια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».