Να ανεβάσουν την πίεση στο Πεκίνο και αυτό με τη σειρά του στην Πιονγιάνγκ επιχειρούν οι ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τον θάνατο του 22χρονου φοιτητή που κρατούνταν από τη Βόρειο Κορέα και απελευθερώθηκε όντας σε κωματώδη κατάσταση.
Το σκηνικό αναθέρμανε με τοποθέτησή του μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας ότι οι προσπάθειες της Κίνας στη Βόρειο Κορέα έχουν αποτύχει, ενώ φρόντισε να συμπληρώσει «Τουλάχιστον ξέρω ότι η Κίνα προσπάθησε!», θέλοντας να αποφύγει επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Πεκίνου.
Τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμο ανήγαγαν στη συνέχεια σε διαπραγματευτική θέση οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Ρεξ Τίλερσον και Τζιμ Μάτις. Ο Τίλερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι
«H Κίνα έχει τη διπλωματική ευθύνη να ασκήσει πολύ μεγαλύτερη οικονομική και διπλωματική πίεση στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ αν θέλει να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση»
Στο μήνυμα έδειξε να ανταποκρίνεται το Πεκίνο με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων να μεταδίδει ότι η Κίνα τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης των συνομιλιών στην Κορεατική Χερσόνησο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας τάχθηκε η Κίνα.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στην Ουάσιγκτον, υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις για την διπλωματία και την ασφάλεια, ενώ το πλαίσιο αυτό διαλόγου, είναι ένας από τους τέσσερις υψηλού επιπέδου μηχανισμούς διαβουλεύσεων που εξαγγέλθηκαν κατά την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Φλόριντα, τον Απρίλιο.
Ο κ. Τραμπ έχει καλέσει επανειλημμένα το Πεκίνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από πέντε μήνες να αξιοποιήσει την επιρροή του στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, για να τον πείσει να διακόψει τα προγράμματα της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.