Και η ΕΚΤ αμφισβητεί τη DSA του ESM και τη συμφωνία του Eurogroup

Και η ΕΚΤ αμφισβητεί τη DSA του ESM και τη συμφωνία του Eurogroup

Μήνυμα με αποδέκτη τον ESM και το Βερολίνο στέλνει η ΕΚΤ μέσω του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Πέτερ Πράετ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Der Spiegel επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) με βάση τη δική της αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που ια διεξάγει ανεξάρτητα.

Αν και η συνθήκη αυτή είναι γνωστή, λόγω της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, εν τούτοις η διατύπωσή της από ανώτατο στέλεχος σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό στέλνει μήνυμα σε Βερολίνο και ESM ότι δεν συναινεί απριόρι στη συμφωνία του Eurogroup και ότι επιμένει να χρησιμοποιήσει τη δική της DSA για να κρίνει το χρέος και την κατάταση της ελληνικής οικονομίας.

Η συνέντευξη ακολουθεί μπαράζ διαρροών την εβδομάδα και συμπίπτει με αλλαγή στάσης του ΔΝΤ απέναντι στη συμφωνία του Eurogroup, σηματοδοτώντας ανασυγκρότηση του άξονα απέναντι στο Βερολίνο, επαναφέροντας το ζήτημα διαχείρισης του ελληνικού χρέους στο προσκήνιο.

Διαβάστε  Γεωπολιτικό jenga με Σκοπιανό, χρέος και καθαρή έξοδο παίζουν Τραμπ, Πούτιν και Μέρκελ

Πριν την όποια αλλαγή του προγράμματος αγορών ομολόγων, «πρέπει να κάνουμε τη δική μας ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», τόνισε, προσθέτοντας:

«Δεν θα βασισθούμε σε άλλους για αυτό. Είτε πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είτε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο καθένας έχει τη δική του προοπτική. Όταν, όμως, πρόκειται για αγορά ομολόγων, πρέπει να το εξετάσουμε εμείς». Ερωτηθείς, αν η διατύπωση αυτή σημαίνει «όχι», ο Πράετ απάντησε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το εξετάσουμε εμείς».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ ασκεί τη νομισματική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης και η πολιτική αυτή ήταν αποτελεσματική. Υπάρχει, είπε, μία ευρύτερη ανάκαμψη, η οποία πιθανόν θα συνεχισθεί. Απρόσμενα, πρόσθεσε, οι τιμές αυξάνονται ακόμη με βραδύ ρυθμό.

«Αυτό, όμως, θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και θα βοηθήσει για να επέλθει μία αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Επομένως, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ»

Στην ερώτηση, αν θα είναι εύκολο να αποφασίσει η ΕΚΤ τη σταδιακή κατάργηση των αγορών κρατικών ομολόγων, καθώς θα αυξάνονταν και πάλι τα spreads (οι διαφορές στις αποδόσεις) των ομολόγων χωρών, όπως η Ιταλία, ο Πράετ απάντησε:

«Εάν αυξηθούν τα spreads για μία συγκεκριμένη χώρα, αυτό δεν είναι πρόβλημα νομισματικής πολιτικής. Δεν ξεχωρίζουμε συγκεκριμένες χώρες και ούτε είμαστε εδώ για να διασφαλίζουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις. Όταν έρθει η ημέρα, θα κοιτάξουμε τον πληθωρισμό και θα δράσουμε ανάλογα, ανεξάρτητα από το αν θα διαμαρτυρηθούν κυβερνήσεις».

Διαφήμιση