Η Unesco εγκαλεί την Τουρκία για την Αγία Σοφία

Η Unesco εγκαλεί την Τουρκία για την Αγία Σοφία

Θέση υπέρ της Ελλάδας και κατά της προσπάθειας της Τουρκίας να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τέμενος έλαβε η Unesco απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά από την τουρκική προβοκάτσια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- και ζήτησε την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

Διαβάστε  Παραίτηση με "ουρά" του δημάρχους της Κωνσταντινούπολης

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν πυροδοτεί θρησκευτικό φανατισμό σε Ελλάδα, Τουρκία… Βαλκάνια

Διαφήμιση

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα. Η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο. Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε»,

δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της unesco Φραντσέσκο Μπανταρίν

Διαβάστε  Τα μήνυμα από την παρουσία Ερντογάν στα θυρανοίξια βουλγαρο-χριστιανικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη

Η πράξη αυτή, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου.
Ο κ. Αμανατίδης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «μία χώρα, η οποία θέλει να λέει ότι προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να σέβεται τη φυσιογνωμία της» και έκανε γνωστό ότι επέδωσε στον κ. Μπανταρίν την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που είχε στειλει πέρυσι στη γενική διεύθυνση της UNESCO, καθώς και την επιστολή με την οποία επανήλθε πριν από έναν μήνα για το ίδιο θέμα η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό.

«Είναι ανεπίτρεπτο, σε χώρες χωρίς διενέξεις, οι ίδιες να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των μνημείων. Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο άπτεται του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού χριστιανών, για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι»,

σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε  Αμερικανική παρέμβαση υπέρ Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά

Διαφήμιση