Εταιρία web hosting πλήρωσε λύτρα 1 εκατ. για να σώσει τους υπολογιστές της

Εταιρία web hosting πλήρωσε λύτρα 1 εκατ. για να σώσει τους υπολογιστές της

Το υψηλότερο -γνωστό- τίμημα- για την απελευθέρωση των υπολογιστών της από τους hacker που είχαν αποκτήσει τον έλεγχο και τους είχαν κρυπτογραφήσει πλήρωσε η νοτιοκορεατική εταιρεία web hosting Nayana. Η εταιρία δεν επλήγη από την πρόσφατη επίθεση με το ransomware WannaCry, αλλά από το Erebus λογισμικό που χρησιμοποιείται τόσο σε Windows όσο και σε linux και το οποίο ανάγκασε την Nayana να πληρώσει 1 εκατ. δολάρια για να ανακτήσει τον έλεγχο των υπολογιστικών συστημάτων της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποκάλυψε πως οι χάκερ αρχικά είχαν ζητήσει το ποσό των 4,4 εκατ. δολαρίων, σε bitcoins. Η Nayana φαίνεται να εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες, κατεβάζοντας το ποσό από τα 4,4 εκατ. δολάρια σε κάτω από 500.000 δολάρια- αν και την τελευταία στιγμή οι χάκερ άλλαξαν γνώμη, ανεβάζοντάς το ξανά στο 1 εκατ. δολάρια.
Θεωρείται ότι έχουν κρυπτογραφήσει/ «κλειδώσει» δεδομένα σε 153 Linux servers και 3.400 ιστοσελίδες πελατών.

Σε ενημέρωση το Σάββατο αναφέρθηκε πως οι μηχανικοί της εταιρείας είχαν αρχίσει τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων, ωστόσο υπογραμμιζόταν πως θα χρειαστεί χρόνος. Από πλευράς του, ο διευθύνων σύμβουλος ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες για το «σοκ και τη ζημία» από το περιστατικό, προσθέτοντας πως η επίθεση είχε πλήξει τις καταθέσεις του στην τράπεζα, καθώς ο ίδιος πλέον «έχει χρεοκοπήσει».
[graphiq id=”9Q2KoNJPKhT” title=”Οι πιο κοστοβόροι τύποι Cybercrime” width=”700" height=”515" url=”https://sw.graphiq.com/w/9Q2KoNJPKhT” frozen=”true”]

Διαφήμιση