Ο Μακρόν μπορεί να κερδίσει από την αποχώρηση των MoDem

Ο Μακρόν μπορεί να κερδίσει από την αποχώρηση των MoDem

Πολιτική κρίση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανακατατάξεις και διεύρυνση της πλειοψηφίας του κόμματος Εμμάνουελ Μακρόν πυροδότησε η έρευνα της Κομισιόν σε βάρος των MoDem που τελικά αποφάσισε να μη συμμετέχει στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έρευνα χωρίς να καταναλώσει το πολιτικό κεφάλαιο του νέου προέδρου της Γαλλίας. Η αποχώρηση όμως του κόμματος του Μαϊρού από την κυβέρνηση διευρύνει τους ορίζοντες του Μακρόν στη γαλλική Βουλή, εντείνει την αναταραχή στην Κ.Ο των Ρεπουμπλικάνων και δίνει την ευχέρεια για περισσότερες ad hoc συνεργασίες.

Αν και το κόμμα του Μακρόν έχει κερδίσει ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία εν τούτοις η στήριξη των Modem του Μπαϊρού διεύρυνε το τη δομή και υποστήριξη του σχήματος και έδινε την απαραίτητη μεταρρυθμιστική εσάνς. Το MoDem θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση κοινοβουλευτικά ευελπιστώντας για επιστροφή σε κυβερνητικές θέσεις όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η έρευνα επικεντρώνεται στην κατάχρηση κονδυλίων από το κόμμα MoDem, ευρωβουλευτής του οποίου ήταν και η πρώην υπουργός Άμυνας, για την πρόσληψη βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε  Συνάντηση Πούτιν-Μακρόν πριν τον τελικό του Μουντιάλ και τη σύνοδο με Τραμπ

Μια ημέρα μετά την παραίτηση της υπουργού Άμυνας Σιλβί Γκουλάρντ, την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης και ο επικεφαλής του MoDem και εταίρος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης.

Διαφήμιση

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Μπαϊρού, την αποχώρησή της από την κυβέρνηση ανακοίνωσε και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ προκειμένου όπως ανέφερε να αναλάβει τη θέση της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του MoDem στη νέα γαλλική Βουλή.

Διαβάστε  Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Ένας νεκρός, Ρώσος ο δράστης

Πολιτικοί αντίπαλοι του μακρόν και media σπεύδουν να αναγάγουν την υπόθεση σε μείζον πολιτικό ζήτημα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει δεδομένου ότι οι Modem θα στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επαρκεί.

Σημειολογικά όμως η υπόθεση εκπέμπει σημαντικά μηνύματα καθώς ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι αυτός που ανέδειξε τον Εμμάνουελ Μακρόν στη γαλλική πολιτική σκηνή και τώρα μένει εκτός κυβέρνησης θέλοντας να μην καταναλώσει το πολιτικό κεφάλαια του Μακρόν και να μην θολώσει το μήνυμα σύγκρουσης με τη διαφθορά που προσπαθεί να εκπέμψει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα

Διαφήμιση