Υπόκωφα μηνύματα έκρυβε η συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην ΕΡΤ, όπου εστίασε στην αποχώρηση του ΔΝΤ από μελλοντικά προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη και την άμεση επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η τοποθέτηση του Κλάους Ρέγκλινγκ φαίνεται ότι εντάσσεται σε μια ιδιότυπη “προεκλογική εκστρατεία” για την εξασφάλιση στήριξης και την προετοιμασία του εδάφους που θα οδηγήσει στην επικράτηση της γερμανικής έναντι της γαλλικής πρότασης για τον ESM και το Eurogroup.
Απώτερος σκοπός, όπως προκύπτει είναι η υποβάθμιση της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου στο όνομα των ταχύτερων και πιο αποτελεσματικών διαδικασίες, οι οποίες όπως μέσα από τις δομές του Eurogroup και του ESM καθίστανται αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές.
Σε αυτό το πλαίσιο η διακοπή της συνεργασίας της Ευρώπης με το ΔΝΤ σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο αθώα όσο επιχειρείται να περάσει. Η μη-συμμετοχή του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης συνεπάγεται την επιχειρησιακή και πολιτική αναβάθμιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) το οποίο θα αναλαμβάνει τον έλεγχο χωρών σε πρόγραμμα αντί της Κομισιόν.
Εδώ όμως ήδη έχουν τεθεί ζητήματα δομής του ESM, λογοδοσίας και εποπτείας του ίδιου του οργάνου από το μη θεσμικό και ανεπίσημο Eurogroup.
Αυτά τα ζητήματα που έχει κατ επανάληψη επισημάνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απέφυγε τεχνηέντως να τα θέσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ και δεν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε:
Υπάρχει βέβαια και η συζήτηση το τι θα κάνουμε με τον ΕSM. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες, κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση, πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του.
Από την άλλη πλευρά ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Εμμάνουελ Μακρόν έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αναβάθμισης της θέσης και του ρόλου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων σε Πρόεδρο της Ευρωζώνης που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του Eurogroup και θα εποπτεύει τον ESM. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται η λογοδοσία στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον χωρών εν κρυπτώ, σύμφωνα με τις γαλλικές θέσεις.
Ένα ακόμη θέμα είναι η πλειοψηφική δομή του ESM, που δίνει τα κλειδιά στον μεγαλύτερο μέτοχο, που δεν είναι άλλος από τη Γερμανία, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές δομές και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Αν ο ESM αποκτά τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής χωρών χωρίς λογοδοσία και με το σύστημα διακυβέρνησης που τον διέπει τότε ο έλεγχος των χωρών περνά απευθείας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τη Bundestag.
Υπ αυτό το πλαίσιο η παρουσία του ΔΝΤ, το οποίο είναι μεν πλειοψηφικό αλλά ταυτόχρονα συμμετοχικό και με ενισχυμένη λογοδοσία, είναι ίσως πιο δημοκρατική και πλησιέστερα στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις δομές της Ευρωζώνης.