Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους συνεχίζονται με δημόσιες παρεμβάσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το Βερολίνο και οι δορυφόροι του επιχειρούν να προλειάνουν το έδαφος και να κατευθύνουν τη συζήτηση στην κατεύθυνση μιας ακόμη συμφωνίας της Ελλάδας με τον ESM η οποία θα περιλαμβάνει μείωση του χρέους σε αντάλλαγμα για νέες μεταρρυθμίσεις-αποκρατικοποιήσεις.
Το σημαντικότερο όμως σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι το νέο πρόγραμμα αλλά η επιτροπεία και η δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα, δηλαδή στην εποπτεία της Κομισιόν.
Η ανεπάρκεια των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα συμφωνηθούν μεταξύ πιστωτών και Ελλάδας το επόμενο καλοκαίρι θα οδηγήσει σε παράλληλη δέσμευση της χώρας σε νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με τον καθηγητή και συνεργάτη του Bruegel, Szolt Darvas, που μίλησε στον Αθήνα 9,84.
Στο ίδιο συμπέρασμα από άλλη αφετηρία και λογική διαδικασία κατέληξε προ ολίγων μηνών και το Peterson Institute, υποστηρίζοντας ότι για να καμφθεί η μεταρρυθμιστική κόπωση και ενδεχόμενη απροθυμία μετά το 2018 το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να “παντρευτεί” με νέες μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στη μείωση του δημοσίου χρέους, υπονοώντας πακέτο αποκρατικοποιήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλνγκ στην ΕΡΤ όπου υποστήριξε ότι κάποιοι Έλληνες υπουργοί αντιτίθενται στις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο ορισμένοι άλλοι υπουργοί κάποιες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, και αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και το ευρωπαϊκό κοινό»,
Η τοποθέτηση αυτή αν εξεταστεί μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας ποδηγέτησης της ελληνικής κυβέρνησης σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα με αντάλλαγμα μείωση χρέους, τότε αποκτά αυξημένο ειδικό βάρος.
Από την πλευρά του ο Szolt Darvas θεωρεί βιώσιμη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060 υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει με έκθεσή του και το Peterson Institute, την οποία είχαν συντάξει δυο Γερμανοί καθηγητές, ο ένας εκ των οποίων νυν και ο άλλος πρώην υπάλληλος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας.
Όπως ανέφερε ο Szolt Darvas η συνεδρίαση του Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα, καθώς το αποτέλεσμα ήταν αυτό που αναμενόταν.
«Ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συμφώνησε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα από αυτή που αρχικώς περιμέναμε. Σχετικά με το χρέος, απλώς επιβεβαίωσε αυτό που το Eurogroup και πολλοί υπουργοί Οικονομικών είχαν υποστηρίξει νωρίτερα, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν πολύ κοντά στο τέλος του προγράμματος, το πιθανότερο την άνοιξη ή το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς»
Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια.
«Συνεπώς, ή μία σημαντική ελάφρυνση χρέους πρέπει να προκύψει την επόμενη χρονιά, ή το Eurogroup πρέπει να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας»,
συμπλήρωσε και προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάπου στη μέση, με κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα.
Σε αυτό το σημείο διαφοροποιείται από τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σχετικά άμεσα στις αγορές:
«οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».
Την ίδια θέση είχε εκφράσει και το Σάββατο και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup (EWG) Τόμας Βίζερ λέγοντας ότι «το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα».
Μιλώντας στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο έθεσε την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σωστός χειρισμός και μία καλή οικονομική πολιτική. Σημείωσε πως αρχικά η Ελλάδα θα πληρώσει στην αγορά κεφαλαίων «σίγουρα ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου και θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής», αλλά τόνισε πως είναι «πολύ αισιόδοξος».