Εμπλοκή στη γερμανική Βουλή για Ελλάδα: Το SPD αναβάλλει τη συζήτηση, στριμώχνει Σόιμπλε

Εμπλοκή στη γερμανική Βουλή για Ελλάδα: Το SPD αναβάλλει τη συζήτηση, στριμώχνει Σόιμπλε

Προσπάθεια να ανεβάσουν τους τόνους και να πλήξουν την Άγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα καταβάλουν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, επισημαίνοντας ότι η στάση που επέλεξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Σοσιαλδημοκράτες ανέβαλαν με αίτημά τους τη συζήτηση της απόφασης του Eurogroup για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. από τον ESM, στην αρμόδια επιτροπή που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, για την επόμενη εβδομάδα με στόχο να μεταφέρουν το θέμα στην Ολομέλεια της Bundestag.

Το αίτημα φέρεται πως εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, με τους Σοσιαλδημοκράτες να επιδιώκουν την άσκηση κριτικής στην Καγκελάριο Μέρκελ για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του SPD Γιοχάνες Καρς, είναι σαφώς ανησυχητικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν εμπλέκεται στο πρόγραμμα, παρά τις δεσμεύσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το δ.σ. του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει εντός του Ιουλίου τη συμμετοχή «επί της αρχής» του Ταμείου στο πρόγραμμα, χωρίς την εκταμίευση χρημάτων αν δεν υπάρξει περισσότερη σαφήνεια από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε  Ανησυχία από την κάμψη των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Νωρίτερα, ανώτατο στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU ανέφερε ότι η συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα δεν απαιτεί την πλήρη έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Το ελληνικό ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί αποκλειστικά από την αρμόδια επιτροπή, καθώς δεν κρίνεται αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας» εξήγησε ο Γερμανός βουλευτής.

Το ζήτημα της έγκρισης των αποφάσεων του Eurogroup από την Ολομέλεια είχε εγείρει αρχικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν η Ελλάδα πίεζε για αποχώρηση του ΔΝΤ. Εν συνεχεία η επιστημονική επιτροπή της Bundestag είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση των Πρασίνων αναφέροντας ότι εφόσον το πρόγραμμα αφορά κυρίως τον ESM και την Ελλάδα η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ δεν αποτελεί μεταβολή μείζονος σημασίας και ως εκ τούτου δεν απαιτεί επανέγκριση από τη γερμανική Βουλή.

Διαβάστε  Η Γερμανία ισχυροποιείται, εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαφήμιση