Μπροστά σε (νέα) πολιτική κρίση η Ρουμανία

Μπροστά σε (νέα) πολιτική κρίση η Ρουμανία

Αντιμέτωπη με μια ακόμη πολιτική κρίση είναι η Ρουμανία λίγο καιρό μετά την επιβίωση της κυβέρνησης από κρίση που είχε προκαλέσει νομοσχέδιο για αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Αυτή τη φορά οι ρίζες της κυβερνητικής κρίσης είναι μέσα στο κυβερνών κόμμα και απειλεί την οικονομία της χώρας που η οποία αναπτυξιακή δυναμική της οποίας παραμένει εύθραυστη.

Σύμφωνα με τα ρουμανικά media ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού να υποβάλλουν συγκεκριμένες φόρμες αξιολόγησης που είχε ως αποτέλεσμα σύσσωμο το όργανο να υποβάλλει τις παραιτήσεις του.

Η κρίση όμως αποδίδεται κυρίως σε μάχη ηγεσίας μεταξύ του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα και του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου. Αρκετοί υπουργοί έχουν κατά καιρούς ψέξει τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης από το κόμμα γεγονός που δημιούργησε δυσπιστία και προβλήματα επικοινωνίας.

Διαβάστε  Ακτιβίστρια η νέα πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Ο Ντραγκνέα ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να εισέλθει στην ουσία του θέματος, επιβεβαίωσε ότι το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου και ο πρωθυπουργός έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους, ξεκαθάρισε όμως ότι ακόμα η πολιτική γραμματεία του κόμματος δεν έχει αποφασίσει αν θα κάνει σαρωτικό ή επιλεκτικό ανασχηματισμό.

Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση σε τόσο υψηλό πολιτικό επίπεδο και η εικόνα δυσαρμονίας στο κυβερνών κόμμα ενισχύει την ανασφάλεια, πλήττει το οικονομικό κλίμα και απειλεί την εύθραυστη οικονομία της χώρας η οποία βρίσκεται λίγο πριν βγει στο “ξέφωτο”.

Διαβάστε  Μπροστά σε πολιτικό τυφώνα η Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Διαφήμιση