Το Brexit σήμερα μπήκε σε ράγες

Το Brexit σήμερα μπήκε σε ράγες

Σε χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη συμφώνησαν οι ειδικολι διαπραγματευτές Brexit της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας, Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις, στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους για την έναρξη των απενταξιακών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο -στο οποίο καταγράφονται οι γενικοί όροι των συνομιλιών- ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις συμφώνησαν οι συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο, να εστιάσουν στα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και άλλα θέματα για τους όρους του διαζυγίου, καθώς και σε έναν χωριστό διάλογο με την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο κ. Ντέιβις δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα καταθέσει πρόταση αναφορικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών στους αρχηγούς των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και θα δώσει στην δημοσιότητα στις 26 Ιουνίου έγγραφο το οποίο θα περιγράφει αναλυτικά την βρετανική πρόταση.
Η αποχώρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019, εκτός εάν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. συμφωνήσουν σε παράταση της διαπραγμάτευσης με τη Μεγάλη Βρετανία.

Διαφήμιση

Από τα πρώτα ψήγματα της συζήτησης και από τη συνέντευξη Τύπου προκύπτει αλλαγή διαπραγματευτικής τακτικής και κινήσεις προς ένα soft Brexit από βρετανικής πλευράς.