Σερβία: Γυναίκα, λεσβία και εκτός κόμματος η νέα πρωθυπουργός

Σερβία: Γυναίκα, λεσβία και εκτός κόμματος η νέα πρωθυπουργός

Τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος για τον διορισμό της διαδόχου του στο πρωθυπουργικό αξίωμα εξασφάλισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τη Δευτέρα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις λόγω της εξωκομματικής προέλευσής της.

Ετσι η Σερβία αναμένεται να αποκτήσει άμεσα εντός των επομένων ημερών την πρώτη γυναίκα και λεσβία πρωθυπουργό στη ιστορία της, την Άννα Μπράναβιτς. “Δεν ήταν εύκολο”, δήλωσε σύντομα ο Βούτσιτς στον Τύπο μετά τη συνάντηση.

Η Μαρίγια Ομπράντοβιτς, ο Προοδευτικός αξιωματούχος που απηύθυνε στον Τύπο μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική σύνοδος για την επιβεβαίωση του Μπράναβιτς θα ξεκινήσει “μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, αλλά πρόσθεσε ότι το κόμμα πρέπει πρώτα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους του συνασπισμού για να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη.

Διαφήμιση

“Εάν δεν συμβεί αυτό, θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Κανείς από εμάς δεν είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική αυτή, αλλά ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να εξαναγκαστούν “

ανέφερε ο Ομπράντοβιτς. Ο Βούτσιτς είπε προηγουμένως ότι ήθελε τη νέα κυβέρνηση να ορκιστεί πριν από τη δική του τελετή εγκαινίων στι 23 Ιουνίου, αλλά είναι ασαφές αν τότε ο κυβερνών συνασπισμός θα έχει αρκετή υποστήριξη.

Το Προοδευτικό Κόμμα κατέχει 102 από τις 250 έδρες στο κοινοβούλιο και η Μπράναβιτς χρειάζεται 126 ψήφους για να επιβεβαιωθεί για τη θέση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό έχει 22 έδρες.