Ράλι σε μετοχές και ομόλογα λόγω Eurogroup-Moody’s

Ράλι σε μετοχές και ομόλογα λόγω Eurogroup-Moody’s

Στο θετικό κλίμα που δημιούργησε η απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης και στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για ενδεχόμενη άμεση έξοδο της Ελλάδας στις αγορές βασίστηκε η άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθηνας παρά τη βουτιά 41% που σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.

Θετικά επέδρασε στην ψυχολογία της αγοράς και η πρώτη έμμεση αξιολόγηση της Moody’s η οποία αφενός προέβλεψε ότι η Εθνική Τράπεζα θα είναι η πρώτη που θα αποπληρώσει τον ELA σε διάστημα 12-18 μηνών, αλλά παράλληλα επισήμανε στην ίδια έκθεση ότι η συμφωνία του Eurogroup μειώνει την αβεβαιότητα και θα οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων.

Διαβάστε  Τέλος εποχής για τον Κορρέ στο Χρηματιστήριο, ξεκινάει το squeeze out

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω τις 820 μονάδες, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αλλαγή της τάσης σε ανοδική και τώρα η αγορά καλείται να δείξει αν μπορεί να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα, άνω των 812 μονάδων, για να πιστοποιήσει την ανοδική δυναμική και να προκαλέσει εισροή φρέσκου χρήματος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,87% στις 821,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 809,25 μονάδων (+0,39%) και 823,33 μον. (+2,13%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,6 εκατ. ευρώ.
Athens General Chart
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,58%, στις 2.172,25 μονάδες, ενώ στο +1,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.081,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 1.066,26 μονάδες.

Διαβάστε  Η Folli Follie απαντά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης, λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και της εισαγωγής της ΑΔΜΗΕ συμμετοχών που ελέγχει το 51% του διαχειριστή, σε τιμή όμως ς29% χαμηλότερη από αυτή στην οποία αγόρασαν το 24% οι κινέζοι της State Grid.

Η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε απώλειες 40,99%, υποχωρώντας στα 2,26 ευρώ, την πρώτη ημέρα της επιστροφής της στο ταμπλό μετά από την αναστολή και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 10,85% στα 2,35 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της νέας εταιρείας να είναι στα 545 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του discount.
Greece 10Y Chart

Θετικό ήταν το κλίμα και στα ομόλογα με τις αποδώσεις τόσο του 10ετούς όσο και του διετούς να υποχωρούν αισθητά και τις τιμές να απογειώνονται, εμπεδώνοντας την τάση και ισχυροποιώντας τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων που διαθέτουν αρκετά δισεκατομμύρια.

Διαβάστε  ΟΠΕΚ και Τραμπ-effect οδηγούν το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια

Greece 2Y Chart