Ο Γιλντιρίμ στην Αθήνα, εκτός ατζέντας Σκόπια-“τρομοκράτες”

Σε βαλκανική περιοδεία φαίνεται οτι βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση με τον πωθυπουργό Μπιναλί γιλντιρίμ να βρίσκεται σήμερα στην για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ την ίδια ώρα στην πΓΔΜ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Στην ατζέντα των συναντήσεων στην Αθήνα αναμένεται να κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς και η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ όπως και Ελλάδας-Αιγύπτου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αναμένεται να θέσει θέμα των δηλώσεων Τσαβούσογλου για την πΓΔΜ, θέλοντας να αποφύγει νέο κύκλο τουρκικών παρεμβάσεων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Άγκυρας.

Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με λογική και ψυχραιμία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαφήμιση

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά έχουμε και εμείς προβλήματα» έσπευσε να προσθέσει, κάνοντας παράλληλα, ειδική μνεία στις ευρύτερες προκλήσεις της περιοχής.
«Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη και καλή θέληση» σημείωσε και υποστήριξε ότι «οι παραλείψεις ή και οι παρερμηνείες δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο, διαμήνυσε ότι «οι ευκαιρίες από τη συνεργασία είναι περισσότερες από ό,τι τα προβλήματα» και επανέλαβε την ανάγκη εστίασης στις «ευκαιρίες, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων παρά το διμερές μορατόριουμ για τους καλοκαιρινούς μήνες και την αδικαιολόγητη τουρκική προκλητικότητα σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και εμπορίου με στόχο την προώθηση κοινών συμφερόντων για την ανάκαμψη των οικονομιών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της Άγκυρας πραγματοποίησε δηλώσεις κατηγορώντας την Ελλάδα για υπόθαλψη δέκα τρομοκρατών που έφυγαν από την Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη Ελλάδα και Γερμανία για υπόθαλψη τρομορκατών, όπως χαρακτηρίζει τους κατηγορούμενους για το πραξικόπημα, δηλώσεις που δεν αναμένεται να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις σημερινές επαφές καθώς οι θέσεις επί του ζητήματος έχουν παγιωθεί.

Παράλληλα η Άγκυρα επιχειρεί επίδειξη ισχύος και στα Βαλκάνια θέλοντας να στείλει μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ λαμβάνοντας απριόρι θέση υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στο NATO, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επισκέπτεται τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Σκόπια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στον ομόλογό του ότι «η “Μακεδονία” αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ περισσότερο από όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη», ενώ για το θέμα του ονόματος υποστήριξε ότι είναι ένα «τεχνητό ζήτημα», που «προκαλεί αδικία έναντι της “Μακεδονίας”».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.30, ενώ μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και ακολούθως θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, στη 1 το μεσημέρι.

Το βαλκανικό χαρτί της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει εντείνει τους δεσμούς με τις μουσουλμανικές μειονότητες σε Αλβανία, πΓΔΜ και Κόσοβο, ενώ η τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία διαθέτει και κοινοβουλευτική παρουσία.

Προωθημένα είναι και τα τουρκικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς η Άγκυρα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο των Σκοπίων και των Τιράνων, ενώ χρηματοδοτεί το Κόσοβο.

Το χαρτί των ισχυρών θρησκευτικών δεσμών στην περιοχή αξιοποιεί από καιρό εις καιρό η Άγκυρα στέλνοντας μηνύματα άλλοτε στην Ελλάδα και άλλοτε στη Βουλγαρία, ενώ τώρα επιχειρεί ενοχλώντας την Ελλάδα να μιλήσει με τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες όπου το κλίμα απέναντί της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα βαρύ αυτή την περίοδο.