Μεγάλη η απόσταση Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Στα τυπικά περιορίστηκαν οι κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις δυο πλευρές να επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τα ανοιχτά ζητήματα και τρόπο να προωθήσουν θετική ατζέντα που θα εστιάζει στην οικονομική συνεργασία και το διμερές εμπόριο.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν το πλαίσιο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα εστιάζει στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον Τούρκο να επιχειρεί να συμψηφίσει τις προκλήσεις και να τις υποβαθμίσει σε διμερείς διαφορές.

Αν και η Αθήνα επαναβεβαίωση τη στήριξή στην κατεύθυνση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είναι τώρα πιο μακριά από ποτέ καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία είναι τεταμένες. Η Άγκυρα αν και το γνωρίζει αυτό επιμένει να παίζει αυτό χαρτί θέλοντας να κερδίσει αντισταθμιστικά οφέλη.

Στις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση, έγινε εκτενής στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντοτε δυνατό, κυρίως από το περασμένο φθινόπωρο ως και τον προηγούμενο μήνα, είπε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των χωρικών δυνάτων και του εναέριου χώρου, καθώς και στις υπερπτήσεις που, όπως είπε, έχουνε αυξηθεί σημαντικά.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έστρωσε εδαφος συνεργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

«Τόνισα στον κ. Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί στις κοινωνίες τους, στην καλή συνεργασία και γειτονία, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, στη θετική ατζέντα», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό, όπως και οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που, όπως είπε, πιστεύει ότι είναι το τελευταίο που επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και εφόσον αυτό αποτελεί τη βουλησή μας πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία, «συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις».

Διαβάστε  Σκοπιανό: Κατ αρχήν συμφωνία, εγγυήτρια η ΕΕ

ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας σταθερά, όχι μόνο γιατί μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση των ζητημάτων που μας αφορούν και στην προώθηση αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα, αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας.

Σημείωσε συγκεκριμένα πως η συνάντηση έγινε σε μια κρίσιμη φάση για τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο των δύο χωρών σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, ενώ έκανε λόγο για κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, όπου, όπως είπε, αναδεικνύεται μια σημαντική δυναμική, μια σύγχρονη θετική ατζέντα στη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή «καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν».

Αναφερόμενος στη θετική αυτή ατζέντα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται εδώ και χρόνια, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες εκατέρωθεν επενδύσεις.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, δεδομένης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας.
Περιέγραψα στον κ. Γιλντιρίμ τη δική μας οπτική για μία λύση που θα επιτρέπει σε μία ενωμένη Κύπρο να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες με σύγχρονους όρους, χωρίς εγγυήσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ο διάλογος.

Διαφήμιση