Η Rosatom πουλάει το 49% στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου της Τουρκίας

Η Rosatom πουλάει το 49% στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου της Τουρκίας

Τα σχέδιά της για την πώληση του μειοψηφικού πακέτου μετοχών του πυρηνικού εργοστασίου που κατασκευάζει για λογαριασμό της Τουρκίας στο Ακούγιου ανακοίνωσε η Rosatom, ενώ θα διατηρήσει τον έλεγχο κατέχοντας το 51%.

Με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι κκ Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν η Ρωσία θα επενδύσει περί τα 22 δισ. στο συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ από την πώληση του 49% η Rosatom αναμένει περί τα 10 δισ.

Διαβάστε  Τούρκοι hackers επιτέθηκαν στο ΑΠΕ

Η συμφωνία προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας θα πωλείται μέσω της τουρκικής Tetas, ενώ ένα μικρό μέρος θα πωλείται στην ανοιχτή αγορά.

Στόχος της Rosatom είναι να προσελκύσει επενδυτές μέχρι το τέλος του 2017 ώστε να αντλήσει κεφάλαια να μπορέσει να επανεπενδύει στην κατασκευή του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Ακούγιου θα έχει ωφέλιμη ζωή 60 ετών και 8,000 ωρών ετησίως και θα παράγει 4,800MW, που συνεπάγεται το 6-7% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος της Τουρκίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι Ρωσία θα έχει τον έλεγχο για 49 έτη.

Διαβάστε  Έτοιμη να καλύψει τρύπα στην παραγωγή πετρελαίου, λόγω Ιράν η Σαουδική Αραβία

[graphiq id=”baZQr2eid4F” title=”Τουρκία: Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι” width=”700" height=”598" url=”https://sw.graphiq.com/w/baZQr2eid4F” frozen=”true”]